Στο πλαίσιο της 36ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στο Παρίσι, από τις 27 Οκτωβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου 2011, η UNESCO διοργάνωσε το Forum Αρχηγών Κρατών, μια πλατφόρμα προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων στην υψηλότερη βαθμίδα των κυβερνήσεων, με σκοπό να τεθούν νέες, πιο εμπνευσμένες και δημιουργικές προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι αρχηγοί κρατών, που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή τη νέα πρωτοβουλία της UNESCO, είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν, όχι μόνο πρωτοποριακές ιδέες αλλά και νέες προκλήσεις και νέους τρόπους για το κτίσιμο του Πολιτισμού Ειρήνης και την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την UNESCO.

Από δεξιά προς τα αριστερά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, κύριος Pal Schmitt, o Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Μπενίν, κύριος Pascal Irenée Koupaki, o Πρωθυπουργός της Κένυας, κύριος Raila Odinga, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ακτής του Ελεφαντοστού, κύριος Alassane Ouattara και o Πρωθυπουργός της Γρενάδας, κύριος Tillman Thomas.

Στο Forum συμμετείχαν με ομιλίες τους: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, κύριος Pal Schmitt, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Γκαμπόν, κύριος Ali Bongo Ondimba, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ακτής του Ελεφαντοστού, κύριος Alassane Ouattara, o Πρωθυπουργός της Γρενάδας, κύριος Tillman Thomas, o Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Μπενίν, κύριος Pascal Irenée Koupaki, o Πρωθυπουργός της Κένυας, κύριος Raila Odinga, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, κύριος Boris Tadic και o Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Παλάου, κύριος Johnson Toribiong.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Χαιρετισμούς στο Forum απηύθυναν ο Υπουργός-Πρόεδρος της κυβέρνησης της Φλάνδρας(Βέλγιο), κύριος Kris Peeters, η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva, και η Πρώτη Κυρία της Δομινικανής Δημοκρατίας, Margarita Cedeno de Fernandez.

Στο Forum προσεκλήθη και συμμετείχε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία στο πλαίσιο της αποστολής της δραστηριοποιείται σε προγράμματα της UNESCO σχετικά με τη διάδοση της ειρήνης και της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και της παιδείας και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης συμμετείχαν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, κυρία Vigdis Finnbogadottir, και ο καλλιτέχνης και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κύριος Ζurab Tsereteli.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί και οι επικεφαλής μόνιμων αντιπροσωπειών από πολλά κράτη-μέλη της UNESCO που πήραν μέρος στο Forum έκαναν σύντομες και καίριες παρεμβάσεις, ενώ δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο κάλυψαν με εκτενή ρεπορτάζ τους τις σημαντικές προτάσεις και τις καίριες αποφάσεις που πήραν οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια του Forum.

Η Πρώτη Κυρία της Δομινικανής Δημοκρατίας, Margarita Cedeno de Fernandez και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

To Forum των Αρχηγών Κρατών άνοιξαν με ομιλίες τους η νέα Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, κυρία Katalina Bogyay, η Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, κυρία Eleonora Mitrofanova, και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, η οποία κατά την ομιλία της τόνισε ότι «Ο κόσμος μας σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, έχει την ανάγκη ισχυρών ιδεών, ιδεών που κινητοποιούν τις κοινωνίες, που μας φέρνουν κοντά. Για την επόμενη μέρα, λοιπόν, ίσως να άξιζε να ανατρέξουμε στα λόγια του σπουδαίου ανθρωπιστή και Γάλλου συγγραφέα, Βίκτωρος Ουγκώ: Μια εισβολή στρατού μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι μια νέα ιδέα της οποίας ο καιρός έχει έρθει».

Συντονιστές του Forum ήταν οι δημοσιογράφοι Zeinab Badawi, παρουσιάστρια του BBC World News Today, και Stephen Cole παρουσιαστής του Al Jazeera English.