Μια νέα σελίδα στην ιστορία του Αθλητισμού, άνοιξε στις 12 Ιουνίου 2015 στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, με την φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων.Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως ορόσημο στα παγκόσμια αθλητικά δρώμενα, όχι μόνο για τη διοργανώτρια χώρα και την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο.

Στο ολοκαίνουριο και πολύ εντυπωσιακό Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού, το βράδυ της 12ης Ιουνίου 2015 παρέλασαν οι αντιπροσωπείες των 50 χωρών της Ευρώπης που παίρνουν μέρος στους Αγώνες, με την Ελλάδα, ως τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ηγείται της παρέλασης σε μια πολύ συγκινητική στιγμή. Σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας, Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ενόργανη γυμναστική, ενώ τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής κρατούσαν οκτώ Ολυμπιονίκες αθλητές.

Tην έναρξη των αγώνων τέλεσε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ενώ την εναρκτήρια ομιλία έκανε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Αγώνων, η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μehriban Aliyeva.

Τη φαντασμαγορική τελετή παρακολούθησαν μέσα από το Στάδιο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin , ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και η σύζυγός του, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ο Πρόεδρος της Σερβίας Tomislav Nikolic, ο Πρόεδρος του Τουρμεκιστάν Gurbanguly Berdimuhamedov, ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Emomali Rahmon, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Filip Vujanovic, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Henri, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος II του Μονακό, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Victor Ponta, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borisov, ο Πρίγκιπας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Abdullah bin Mosaad Abdulaziz, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, ο Προέδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Patrick Hickey, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, Ahmed Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah, ο Γενικός Διευθυντής της ISESCO Abdulaziz Othman Altwaijri, καθώς και πολλοί υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες κρατών όπως το Σαν –Μαρίνο, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβακία, η Τσεχία, το Ιράν, η Ουκρανία, το Ομάν, το Κουβέϊτ, το Κατάρ και άλλα.

Προσωπική προσκεκλημένη της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva, ήταν η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, καθώς οι δυο κυρίες, ως Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, συνεργάζονται στενά τα τελευταία 10 χρόνια και συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

Η μεγαλειώδης τελετή έναρξης που καθήλωσε τους 68.000 θεατές μέσα στο στάδιο και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών, είχε ελληνική σφραγίδα, αφού ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ήταν ο δικός μας μεγάλος καλλιτέχνης, Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έριξε το βάρος του στην παράδοση του Αζερμπαϊτζάν και με περίτεχνο τρόπο συνέθεσε ένα πρόγραμμα Ολυμπιακών προδιαγραφών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα είχαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, ο άνεμος, το νερό, η γη και η φωτιά, ενώ οι κύκλοι χρησιμοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής. Αυτό αφορούσε στην κυκλική σκηνή που κάλυπτε ολόκληρο τον αγωνιστικό χώρο, παρουσιάζοντας τον ήλιο και το φεγγάρι, συμβολίζοντας έτσι την κυκλική συνέχεια, στην οποία δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Σημαντική επίσης στιγμή της τελετής ήταν η παρουσίαση του μύθου από τον οποίο πήρε το όνομά της η Ευρώπη, δηλαδή της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία που με μορφή ταύρου την έκλεψε από τη Φοινίκη και την μετέφερε στην Κρήτη όπου και γέννησε τον Μίνωα.

Τη φλόγα των αγώνων μετέφερε στο στάδιο, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, ο Ιλχάμ Ζακίγιεφ, τυφλός χρυσός Παραολυμπιονίκης του Αζερμπαϊτζάν στο τζούντο.

Η μεγάλη έκπληξη που επιφύλαξαν οι διοργανωτές ήταν η παρουσία της Lady Gaga, η οποία ερμήνευσε καθισμένη στο πιάνο το “Imagine” του John Lennon.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με εκπληκτικά πυροτεχνήματακαι χιλιάδες κόκκινα μπαλόνια που συμβόλιζαν τους σπόρους του ροδιού, το οποίο είναι το έμβλημα των αγώνων.

Στο πλαίσιο των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων, εγκαινιάστηκε επίσης η διάσημη έκθεση «Grace Kelly, the Princess and Style Icon» στο επίσης καινούργιο και επιβλητικό αρχιτεκτονικά κτίριο του «Ηeydar Αliyev Center». Τα εκθέματα από την καριέρα της Grace Kelly (1929-1982) στο θέατρο αλλά και από την περίοδο που ήταν πριγκίπισσα μετά το γάμο της με τον Πρίγκιπα Rainier III του Μονακό. Μυθικές τουαλέτες αλλά και το πανέμορφο νυφικό της, κοσμήματα, γράμματα, φωτογραφίες και για πρώτη φορά αυτοκίνητα αντίκες που είχε χρησιμοποιήσει, αφηγούνται μια μοναδική συγκλονιστική ιστορία, αποκαλύπτοντας την ξεχωριστή προσωπικότητά της. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν συμβολικά ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν Mehriban Aliyeva. Παρόντες ήταν όλοι οι επίσημοι καλεσμένοι της τελετής έναρξης των αγώνων και η οικογένεια του Προεδρικού ζεύγους του Αζερμπαϊτζάν. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2015.

Στους Πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες , το διοργανωτικό επίπεδο των οποίων χαρακτηρίστηκε από κορυφαίους αθλητικούς παράγοντες ως το υψηλότερο δυνατόν, παίρνουν μέρος 6000 αθλητές, οι οποίοι μέχρι τις 28 Ιουνίου που τελειώνουν οι Αγώνες αγωνίζονται σε 20 αθλήματα και 253 αγωνίσματα.