Στις 18 Απριλίου 2013, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων, ή όπως είναι πιο γνωστή, της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» διοργάνωσαν στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, διάλεξη του Βέλγου καθηγητή Αρχαιολογίας, κυρίου Jan Driessen με θέμα: «Στη σκιά του Μινώταυρου: Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Σίσι – Κρήτη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με προσωπικό μήνυμά της η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, κυρία Irina Bokova: «Στέλνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωσή σας και τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Πρεσβεία του Βελγίου και στο «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Χώρων. Επιτρέψτε μου να εκφράσω για άλλη μια φορά την εκτίμησή μου στο πρόσωπο της κυρίας Βαρδινογιάννη για την αταλάντευτη αφοσίωσή της στους σκοπούς της UNESCO και ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του πολιτισμού. Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων που είναι αφιερωμένη στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας έχει ως σκοπό να αφυπνίσει τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε άκρη της γης για τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στις ζωές τους και να τις ευαισθητοποιήσει για το εύθραυστο αυτής της κληρονομιάς ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία και συντήρησή της. Είναι μια πολύ ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης, που είναι αφιερωμένο σε ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της ανθρωπότητας, τον Παρθενώνα ο οποίος είναι το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού καθώς και το λογότυπο της UNESCO… Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς τα μνημεία του πολιτισμού λειτουργούν ως ενισχυτές δύναμης και πίστης προσφέροντας ένα αίσθημα συνέχειας, αξιοπρέπειας και ελπίδας για το καλύτερο. Πρέπει όλοι να χτίσουμε με βάση την εμπειρία του παρελθόντος και να υιοθετήσουμε καινοτόμα μέσα προστασίας και διασφάλισης της πλούσιας ελληνικής κληρονομιάς. Όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να δραστηριοποιηθούμε για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς χτίζοντας συμμαχίες για το σήμερα και το αύριο… Εύχομαι η εκδήλωσή σας να αποτελέσει αφετηρία για έναν δημιουργικό διάλογο!».

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημητρίου Παντερμαλή, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και της διάσωσης των μνημείων της, επισημαίνοντας ότι ο πλούτος τους μας χαρίζει ανεκτίμητες γνώσεις και εμπειρίες.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Πρέσβυς του Βελγίου στην Αθήνα, κύριος Marc Van Den Reek, ο οποίος υπογράμμισε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και εξέφρασε την αγάπη και τον θαυμασμό του προς αυτήν λέγοντας χαρακτηριστικά: « Εμείς στο Βέλγιο πιστεύουμε οτι η Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τράπεζες και ομόλογα. Χρειάζεται το θετικό μήνυμα, χρειάζεται η αναγνώριση οτι οι διεθνείς σχέσεις είναι κάτι περισσότερο από τράπεζες και ομόλογα, ότι χωρίς μια πολιτιστική διάσταση δεν υπάρχουν σχέσεις».

Ακολούθησε η ομιλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Κληρονομιάς καθώς και στη Διεθνή Σύμβαση για την προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς: «Σκοπός της Ημέρας αυτής είναι η πληροφόρηση για την πολυμορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς, το πόσο εύθραυστη είναι και τις προσπάθειες που χρειάζεται για την προστασία και την συντήρησή της… Προσωπικά, δεν θα σταματήσω να προσπαθώ για όλα τα μνημεία του κόσμου μέσα από την αποστολή μου στην UNESCO, και πόσο μάλλον για τα μνημεία της Ελλάδας όπου τα σύμβολα του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου είναι διάσπαρτα παντού, παρά το πέρασμα των αιώνων και τη φθορά από τους κατακτητές που πέρασαν. Ο νους μου πάει στα γλυπτά του Παρθενώνα που αυτή τη στιγμή μπορεί να τα δει κανείς ακρωτηριασμένα στο θαυμάσιο αυτό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, εύχομαι πραγματικά κάποια στιγμή να γυρίσουν στην πατρίδα μας… Η UNESCO γιόρτασε πέρυσι την 40η Επέτειο της Σύμβασης με σημαντικές πρωτοβουλίες και πολλές εκδηλώσεις. Μέσα από όλες αυτές ήταν ξεκάθαρη η συνειδητοποίηση της αξίας του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου, αλλά και της ευθύνης που έχουμε ως λαοί να προστατεύσουμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τις φυσικές ομορφιές και να τα παραδώσουμε άθικτα στις μελλοντικές γενιές! Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Ιrina Bokova, που έθεσε την εκδήλωσή μας υπό την αιγίδα της UNESCO και έστειλε ένα πραγματικά συγκινητικό προσωπικό μήνυμα. Μας μεταφέρει τη σκέψη της, την εκτίμησή της και την διαβεβαίωση της συνέχισης των πολύτιμων πρωτοβουλιών της UNESCO για τη διάσωση των μνημείων… Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρέσβη του Βελγίου στην Αθήνα, ο οποίος είναι ένας μεγάλος φιλέλληνας που ακούραστα αγωνίζεται και πραγματοποιεί ένα σπουδαίο έργο με ποικίλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα υμνώντας την Ελληνο-Βελγική φιλία…».

Η κυρία Βαρδινογιάννη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, καθώς και τους συμμετέχοντες, και παρουσιάζοντας τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης επεσήμανε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που έχουμε κοντά μας τον Καθηγητή Jan Driessen. Είναι ξεχωριστή τιμή να συναντάμε ανθρώπους σαν και αυτόν, που φέρνουν στο φως τα μυστικά του αρχαίου κόσμου και αφήνουν το όνομά τους για πάντα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας. Πρωτογνώρισα την δουλειά του αρκετά χρόνια πριν καθώς τα βιβλία του κοσμούν τη βιβλιογραφία του δικού μου βιβλίου για τη γυναικεία ταυτότητα στη Μινωική Κοινωνία, το οποίο πριν από δύο χρόνια παρουσίασα στην UNESCO… Τόσο, ως Ελληνίδα, όσο και λόγω των άρρηκτων δεσμών μου με την Κρήτη ως πατρίδα της οικογένειάς μου, ευχαριστώ τη Βελγική Σχολή Αθηνών για τις ανασκαφές που διεξάγει και που με τη βοήθειά της η Ελλάδα συνεχίζει να παράγει Πολιτισμό, μέσα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για κάθε πρωτοβουλία αρχαιολογικής έρευνας… Γιατί τα σύμβολα του παρελθόντος είναι η δυνατότερη έκφραση της πορείας μας προς το μέλλον, είναι μέρος του εαυτού μας, είναι ενδείξεις της καταπληκτικής εξέλιξης και της διάνοιας του ανθρώπου σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για τις οποίες πρέπει να αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι».

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο καθηγητής Jan Driessen, ο οποίος καθήλωσε τους προσκεκλημένους με τη συναρπαστική διάλεξή του κατά την οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποίησε η Βελγική Σχολή της Αθήνας στο Σίσι της Κρήτης, θέτοντας νέα και καίρια ερωτήματα σχετικά με το ρόλο που είχαν στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Μινωϊτών τα ανάκτορα που μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί, και για τα οποία ευχήθηκε σύντομα να συμπεριληφθούν στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς: «Γιατί δεν βρήκαμε βασιλικούς τάφους, ενώ βρήκαμε ολόκληρο νεκροταφείο;», «Γιατί δεν βρέθηκαν στοιχεία-παραστάσεις, κτιριακή διάταξη, τάφοι- που να παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός ισχυρού ηγεμόνα όπως συνέβη για παράδειγμα με την Αιγυπτιακή Φαραωνική περίοδο ή την Αρχαία Μεσοποταμία;», «Και αν τα Μινωϊκά ανάκτορα δεν ήταν βασιλικές κατοικίες, ποιοί έμεναν σ αυτά;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο κύριος Driessen στην ομιλία του. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Μελέτες στη Μινωϊκή κοινωνία -κι εδώ χαιρετίζω την κυρία Βαρδινογιάννη που έχει γράψει ένα από τα ελάχιστα βιβλία για τη Μινωϊκή κοινωνία, που είναι εξειδικευμένα ενημερωμένο, όμορφα γραμμένο και εξαιρετικά εικονογραφημένο-, έχουν υπογραμμίσει οτι σε αντίθεση με άλλες κοινωνίες, κοινωνίες που γνώρισαν βασιλεία ή και «θεόσταλτη» βασιλεία, η Μινωϊκή Κρήτη στερείται στοιχείων που συνήθως συνδέονται με τους ηγεμόνες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόξενος του Βελγίου στην Αθήνα, κύριος Theo Dirix, και την πλαισίωσαν με τις ερμηνείες τους ο πιανίστας-τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς και η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθησαν: η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, οι Πρέσβεις Αργεντινής, Αυστρίας, Καναδά, Ουκρανίας, Φινλανδίας, Χιλής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του ICOMOS, κύριος Αθανάσιος Νακάσης, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τέχνων, μέλη του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και μουσείων, εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κ.ά.