Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και ο «Σ.Κ.Ε.Π.-Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους» διοργάνωσαν, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, το 1ο Διαδραστικό Συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την Αποδοχή της Διαφορετικότητας στα Σχολεία-Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις για την κοινωνική ένταξη νέων με αναπηρία», την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, σε ένα κατάμεστο από κόσμο Ζάππειο Μέγαρο.

Στόχος του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν άτομα με αναπηρία, καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαθητές γενικής εκπαίδευσης αλλά και φοιτητές ήταν να αναδείξει την σημασία εφαρμογής και καθιέρωσης νέων εκπαιδευτικών εργαλείων, μέσα από τα οποία οι μαθητές των ελληνικών σχολείων γενικής εκπαίδευσης θα προετοιμάζονται στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε την σημασία της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία:   «Προωθώντας αποτελεσματικές δράσεις για την ομαλή και αποδοτική κοινωνική ένταξη νεών με αναπηρία, στηρίζουμε τους νέους με αναπηρία ώστε, υπό όρους σεβασμού της αξίας τους και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, να συμμετέχουν ισοτίμως στο κοινωνικό γίγνεσθαι.  Και τούτο διότι υπό τις συνθήκες αυτές, οι νέοι με αναπηρία μπορούν, κατά το δυνατόν, να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άλλους νέους, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργώς και ισοτίμως στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».

Παρούσα ήταν και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία.  «Είμαι πραγματικά χαρούμενη που μετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου αποτελεί μια πολύ σημαντική αφορμή για σκέψη και προβληματισμό και είμαι βέβαιη ότι όλοι θα φύγουμε πλουσιότεροι» ανέφερε η κυρία Παυλοπούλου.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της παιδείας για την διαμόρφωση μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει με σεβασμό την διαφορετικότητα.   «Αγωνιζόμαστε για την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των συνανθρώπων μας και κυρίως των νέων, ώστε να συνειδητοποιήσουν την ικανότητά τους να δημιουργούν αλλαγές, να υπερασπίζονται δικαιώματα κι ελευθερίες δικές τους και των άλλων, αλλά  και να πραγματώνουν τα όνειρά τους  με τη δύναμη της γνώσης. Σε αυτή τη διαδικασία, η παιδεία παίζει πρωτεύοντα ρόλο και κανείς μα κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη.

Η Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Σ.Κ.Ε.Π κυρία Αθηνά Κρητικού δεσμεύτηκε ότι όλες οι απόψεις των συμμετεχόντων μαθητών, των νέων με αναπηρία, των καθηγητών και των εκπαιδευτικών,  θα αποτυπωθούν. Απώτερος σκοπός είναι η θέσπιση πιλοτικού προγράμματος στο σχολικό πλαίσιο της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής.   «Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα αποτελέσει το έναυσμα για την δημιουργία ενός σχολείου ως πλαίσιο ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, τον διάλογο, την συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην μοναδικότητα του καθενός» είπε ανάμεσα σε άλλα η κυρία Κρητικού.

Στο Συνέδριο συμμετείχε και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης κύριος Νίκος Κακλαμανάκης ο οποίος μίλησε για τον προσωπικό του αγώνα να υπερνικήσει τα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά του, εμπνέοντας με την ομιλία του μαθητές και εκπαιδευτικούς.  «Το να είσαι διαφορετικός είναι τελικά αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά, και μόνο βοηθώντας τους γύρω μας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.  Ας κάνουμε το πρόβλημα ευκαιρία», είπε ο κύριος Κακλαμανάκης.

Με χιούμορ και θάρρος μίλησαν για την δική τους αλήθεια έξι νέοι με αναπηρία που με το παράδειγμα τους αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.  Η αθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο και στέλεχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Έφη Βλάμη, ο δικηγόρος και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης Ευάγγελος Αυγουλάς, ο Επιμελητής Ψυχίατρος στο Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ Δρ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Συντονιστής Βιωματικών Παρεμβάσεων & Εμψυχωτής Σ.Κ.Ε.Π. Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, ο Κειμενογράφος και Εμψυχωτής Σ.Κ.Ε.Π. Στέφανος Βούρος και ο Εκπαιδευτικός και Εμψυχωτής Σ.Κ.Ε.Π. Κωνσταντίνος Σαμαράς κατέθεσαν την δική τους εμπειρία για τον ρόλο της παιδείας και της οικογένειας στην προσωπική τους εξέλιξη.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν ακόμα μαθητές και μαθήτριες 12 δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Αττικής οι οποίοι παρουσίασαν με ευρηματικό και πρωτότυπο τρόπο τις δράσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο των προγραμμάτων που πραγματοποιεί ο Σ.Κ.Ε.Π. σε σχολεία.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης και μια εκτεταμένη συζήτηση ειδικών της εκπαίδευσης γύρω από τα επιστημονικά δεδομένα και τις καλές πρακτικές για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν οι: Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη, ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Παναγιώτης Κασσιανός, η Αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων Μαρία Ηλιοπούλου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Νεκταρία Παλαιολόγου, ο Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής – Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέφανος Κούτρας,, ο Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «ΕΣΤΙΑ» Βασίλης Κασιμάτης, ο τ. Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. Αττικής Ανδρέας Ζεργιώτης, η Επισκέπτρια Καθηγήτρια και Επίτιμη Ερευνητική Συνεργάτης του University of Roehampton School of Education Έλενα Σουκάκου, ο Διοικητής και Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΑΤ Μενέλαος Τσαούσης, η Υπεύθυνη διαχείρισης φακέλων μαθητών με αναπτυξιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες της Ελληνογαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά» Γεωργία Γούναρη, η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του «Ιδρύματος Ωνάση» Χριστίνα Παναγιωτάκου, η Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Έλενα Γιουρούκου και η Εκπαιδευτικός του 30ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών Αμαλία Καραλή.

Συντονιστές του Συνεδρίου ήταν οι δημοσιογράφοι κυρία Πηνελόπη Γαβρά και κύριος Γιάννης Πολίτης.