Η προσφυγική κρίση χρειάζεται μια παγκόσμια και συλλογική αντιμετώπιση καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει από μόνη της, πόσο μάλλον όταν αυτή η αντιμετώπιση πρέπει να βασίζεται σε οικουμενικές αξίες και στο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με βάση αυτό το σκεπτικό το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» η UNESCO και η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού» (“Εuropean Coalition of Cities against Racism” ECCAR), αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του προγράμματος «Φιλόξενες πόλεις για τους πρόσφυγες: προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα»

Σκοπός του Προγράμματος είναι να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων.

Το Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» φιλοδοξεί να προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς, ενημέρωση πάνω στα νέα δεδομένα, τη νέα τεχνογνωσία, τις σύγχρονες πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία, για αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε από τις προσφυγικές ροές των τελευταίων χρόνων.

Η έναρξη της συνεργασίας του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», της UNESCO και της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Πόλεων κατά του Ρατσισμού» έγινε με το Στρογγυλό Τραπέζι “Welcoming Cities for Refugees: Promoting Inclusion and Protecting Rights” που διοργανώθηκε στις 9 Μαϊου 2016 στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Στο πλαίσιο της πρώτης αυτής Συνάντησης, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των Global Migration Policy Associates, κύριος Patrick Taran, παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία της έρευνάς του σχετικά με τα νέα δεδομένα και τις νέες πρακτικές που σχετίζονται με το μεταναστευτικό ζήτημα, και οι σύνεδροι αποφάσισαν την ολοκλήρωση και έκδοσή της μέχρι την επόμενη συνάντηση εργασίας τους.

Ο δεύτερος σταθμός αυτής της συνεργασίας ήταν η διήμερη Συνάντηση των Αθηνών με θέμα “Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα” που διοργανώθηκε από το “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” και την UNESCO στις 22 και 23 Νοεμβρίου του 2016, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, κυρίας Irina Bokova και της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, ενώ Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες, καθηγητές, σύμβουλοι και δημόσιοι λειτουργοί αρμόδιοι στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, κ.ά. έκαναν εισηγήσεις και προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών ρευμάτων μέσα στα 2 τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Οι ομιλίες ήταν ανοιχτές στο κοινό.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε κλειστή συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν, δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες, Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές και δημόσιοι λειτουργοί, έμπειροι στα θέματα των πολιτικών και πρακτικών υποδοχής, φιλοξενίας και ενσωμάτωσης προσφύγων στον κοινωνικό ιστό των πόλεων τους, οι οποίοι επεξεργάστηκαν το προσχέδιο ενός εγχειριδίου – οδηγού, εμπλουτίζοντάς το με νέες ιδέες και πρακτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα.

Μετά την ολοκλήρωσή του το εγχειρίδιο θα προωθηθεί στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσφέροντας τους έτσι ένα επιπλέον εργαλείο για την επίλυση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων που προκύπτουν από την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό των πόλεων.

Επίσης στο πλαίσιο της Συνάντησης των Αθηνών έγινε η παρουσίαση της πρώτης κοινής εκδοτικής πρωτοβουλίας της UNESCO και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» με τίτλο: «CITIES WELCOMING REFUGEES AND MIGRANTS», την οποία επιμελήθηκε ο Πρόεδρος των Global Migration Policy Associates, κύριος Patrick Taran.