Το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» στο πλαίσιο της Διεθνούς Δεκαετίας [2001-2010] για τον Πολιτισμό Ειρήνης και την Αποφυγή της Βίας, διοργάνωσε τον Μάϊο του 2001 διεθνές συνέδριο με θέμα: «Το παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης», σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης και το Διεθνές Δίκτυο «Έκκληση της Χάγης για Ειρήνη».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και το παρακολούθησαν πάνω από 700 άνθρωποι, ανάμεσα τους και προσωπικότητες διεθνούς κύρους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με αγώνες για την ειρήνη, καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, της πολιτικής, ακαδημαϊκοί και καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες ερευνητές κι ευαισθητοποιημένοι πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Βρισκόμαστε στην Ελλάδα, είπε η κ. Βαρδινογιάννη στην εναρκτήρια ομιλία της, τον τόπο όπου η Λυσιστράτη ύψωσε τη πρώτη φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο. Τόσες χιλιάδες χρόνια αργότερα-κι αυτό τα λέει όλα- εμείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τον ίδιο σκοπό: να διαμαρτυρηθούμε για τον πόλεμο. Διαμαρτυρόμενοι στην ουσία για έναν ολόκληρο πολιτισμό, τον δικό μας, που όχι μόνο ανέχεται, όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και πολύ συχνά επιλέγει ως μέσον επίλυσης διαφορών, άσκησης πίεσης ή και τιμωρίας τον πόλεμο, το μόνο έγκλημα στην εποχή μας για το οποίο δεν ντρέπεται κανείς.

Σ αυτό το έγκλημα, τον πόλεμο, κύρια θύματα είναι τα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια η μηχανή του πολέμου δεν στρέφεται απλώς εναντίον των παιδιών. Χρησιμοποιεί τα ίδια τα παιδιά εναντίον της ειρήνης. Τα στρατεύει με τη βία, τα οπλίζει, τα φανατίζει. Τα καταστρέφει παντοτινά.Το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» προσπαθεί με τον δικό του μικρό τρόπο να βοηθήσει εκείνους τους φορείς που ασχολούνται με τα παιδιά που υποφέρουν περισσότερο. Αλλά υποστηρίζουμε και τις προσπάθειες εκείνων που αντιμετωπίζουν τις ρίζες του προβλήματος. Αναγνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη αλληλεγγύη χρειάζεται, αφ ενός μια ποικιλία ευκαιριών για άμεση βοήθεια στους άλλους, δηλαδή την ανθρωπιστική κοινότητα, αφ ετέρου μια κίνηση που αντιπαρατάσσεται στη βία και στα όπλα, δηλαδή τις κοινότητες ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και όλοι μαζί μπορούμε να κτίσουμε αυτόν τον «εναλλακτικό» κόσμο, αυτόν τον νέο και διαφορετικό πολιτισμό, που τα παιδιά και οι μεγάλοι ονειρεύονται!»

Στο Συνέδριο παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεώργιος Αηδόνης και ο τ. Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, Δρ. Bruce Κent, ενώ μηνύματα έστειλαν η Α.Μ.Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, οι βραβευμένοι με Νόμπελ ειρήνης F.W Klerk και Wole Soyinka, ο τ. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Boutroς Boutroς Ghali, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κ. Koichiro Matsuura, η Danielle Mitterand, Πρόεδρος της “France Libertes”, κ.α.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, κ. Jody Williams, στην ομιλία της υπογράμμισε ότι «χρειάζεται πιο πολύ θάρρος για να αντιμετωπίσεις τα όπλα χωρίς όπλα, παρά με όπλα, και ότι είναι απαραίτητο η ειρήνη να μην θεωρείται απλώς μια υπόθεση για τα κορίτσια και τα παιδιά, αλλά να γίνει αποδεκτή, να γίνει της μόδας».

Κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου οι Έλληνες και ξένοι ομιλητές, κατέθεσαν συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη φρίκη που ζουν τα παιδιά στα μέρη της γης, όπου ο πόλεμος και οι ένοπλες συγκρούσεις αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα:

* Μόνο στην Αφρική ο πόλεμος ανάγκασε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

* Το 95% των θυμάτων πολέμου είναι άμαχοι πολίτες.

* Το 80% των προσφύγων είναι παιδιά και γυναίκες.

* Πάνω από 50.000 παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά σ όλο τον κόσμο από την πείνα, θα είχαν σωθεί , αν οι παγκόσμιες δαπάνες για εξοπλισμούς μειώνονταν μόνο κατά 1 τοις 1000 και διέθεταν αυτά τα κονδύλια σ αυτά τα παιδιά.

* Οι επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι η ραδιενέργεια που εκλύεται από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου.

* Στο κλείσιμο του συνεδρίου οι ομιλητές συνόψισαν του προβληματισμούς που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια του και έκαναν προτάσεις σχετικές με τα μελλοντικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πρόληψη του πολέμου διεθνώς.

«Είναι ανάγκη, τόνισε η Πρόεδρος της «Έκκλησης της Χάγης για Ειρήνη», κ. Cora Weis, ο 21ος αιώνας από τα πρώτα κιόλας χρόνια του, να φέρει τη μεγάλη Αλλαγή, έτσι ώστε ο πολιτισμός της βίας να δώσει τη θέση του στον πολιτισμό της ειρήνης. Αλλά για να διασφαλίζουμε την ειρήνη, είναι απαραίτητο να διδάξουμε την ειρήνη, να διδάξουμε τη δικαιοσύνη στα μικρά παιδιά που μεγαλώνοντας θα τις εφαρμόσουν στις κοινότητες τους. Η ειρήνη δεν βρίσκεται στο DNA μας, την ειρήνη πρέπει να τη μάθουμε βήμα-βήμα».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου απονεμήθηκε και το Βραβείο «Εκκληση της Χάγης για Ειρήνη» στον καλλιτέχνη Vandy Kanyako. Πρόκειται για ένα βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους που προάγουν τον Πολιτισμό Ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα το Βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί στον Νομπελίστα Ειρήνης, Jose Ramos Horta, και στον Λαό του Ανατολικού Τιμόρ, για τους αγώνες του για την ανεξαρτησία. Ο Vandy Kanyako από πολύ μικρή ηλικία εργάστηκε για την αποστρατικοποίηση των παιδιών και για την επανένταξη παιδιών πρώην πολεμιστών όπως και άλλων παιδιών με τραύματα στη Σιέρρα Λεόνε, ενώ αποτελεί δραστήριο μέλος της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Peacelinks, που χρησιμοποιεί τη μουσική, το χορό και το θέατρο για να βοηθάει τα παιδιά, αλλά και σαν γέφυρα ανάμεσα στο παιδί και την ευρύτερη κοινωνία. Ο Vandy Kanyako το 1999 έγραψε και ερμήνευσε το τραγούδι “Ώρα να καταργηθεί ο πόλεμος”, ένα τραγούδι που έγινε ύμνος της νεολαίας της Αφρικής.