Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και αφοσίωση στέκεται στο πλευρό των άρρωστων παιδιών και των οικογενειών τους, συνεχίζοντας το έργο του. Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 28 Αυγούστου 2012, μίλησε για το νέο μεγάλο όραμα του Συλλόγου, τη δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα.

«Παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες στην πατρίδα μας, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη, και την αβεβαιότητα για το μέλλον, η κίνηση της ΕΛΠΙΔΑΣ να προχωρήσει σε ένα ακόμα μεγάλο βήμα, τη δημιουργία αυτής της Τράπεζας, που απαιτεί σημαντικά κεφάλαια για τη λειτουργία της αλλά και ευρεία συστράτευση εθελοντών, γίνεται ως μία ισχυρή αντίσταση απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, στις δύσκολες στιγμές που περνούν συνάνθρωποί μας, στην ισοπέδωση αξιών και οραμάτων, στη συρρίκνωση της «πρόνοιας» και των κοινωνικών υπηρεσιών που γεμίζουν την κοινωνία μας με ανασφάλεια και αγωνία.

»Κυρίως, όμως, οφείλουμε να συμπαρασταθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στις οικογένειες που παλεύουν για τη ζωή του παιδιού τους, γνωρίζοντας ότι με την οικονομική κρίση οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο την ασθένεια, αλλά και τον αγώνα απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας και των ελλείψεων στον τομέα της υγείας.

»Μέχρι τώρα οι γονείς που έψαχναν να βρουν συμβατό μόσχευμα μυελού για το παιδί τους που έπασχε από καρκίνο και χρειαζόταν μεταμόσχευση, μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε Τράπεζες μυελού του εξωτερικού. Εφόσον ξεπερνούσαν την πρώτη δυσκολία, την εύρεση συμβατού μοσχεύματος, έπρεπε να εξασφαλίσουν το ποσό των 15.000 ευρώ για την απόκτηση του μοσχεύματος αν αυτό βρισκόταν σε Τράπεζα της Ευρώπης, ή των 30.000 ευρώ αν βρισκόταν σε Τράπεζα της Αμερικής. Το ποσό αυτό ήταν δυσβάσταχτο για τις οικογένειες.

»Πρόσφατα το Κράτος δεσμεύτηκε να πληρώνει το Νοσοκομείο το κόστος αυτό, όταν 14 οικογένειες ήταν σε αναμονή λόγω του οικονομικού αυτού θέματος, η οποία αφαιρούσε πολύτιμο χρόνο από την θεραπεία και επομένως και από ττη ζωή των παιδιών. Με την έλλειψη πόρων, όμως, που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας, αυτό δεν είναι βιώσιμη λύση.

»Με την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα θα ανακουφιστούν εκατοντάδες οικογένειες. Και όσο περισσότεροι είναι οι εθελοντές δότες, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες το συμβατό μόσχευμα να βρεθεί στην Ελληνική Τράπεζα. Παράλληλα, οι υπηρεσίες της Τράπεζας θα εξυπηρετούν και περιπτώσεις του εξωτερικού, καθώς θα ενταχθεί στο παγκόσμιο σύστημα δεδομένων που συνδέει όλες τις τράπεζες μεταξύ τους».

 

Σύμμαχοι και συμπαραστάτες στο πλευρό του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» για την πραγματοποίηση αυτού του νέου οράματός του, έχουν ταχθεί ήδη πολλοί φορείς.

 

Η Τράπεζα θα λειτουργεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και η λειτουργία της αναμένεται να αρχίσει μέσα στο 2013.