Με την ευκαιρία του XIX Ηigh Level Meeting του Nizami Ganjavi International Center,που πραγματοποιείται στην Ρώμη, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κύριος Sergio Μattarella υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Quirinal Palace, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού και παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν τους, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και της ομιλίας του συνεχάρη την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το σημαντικό έργο του οργανισμού που φέρνει κοντά ηγέτες από διάφορα κράτη του κόσμου σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια, την αποφυγή της βίας και την ανάπτυξη εν όψει της ατζέντας του 2030.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι Co-Chair του οργανισμού Dr Vaira Vike Freiberga και Dr Ismail Serageldin καθώς και ο κύριος Franco Frattini, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε όταν η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ως ιδρυτικό μέλος του Nizami Ganjavi International Center απηύθυνε χαιρετισμό και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας εκ μέρους όλων των μελών τη συμβολική τιμητική πλακέτα με ένα χρυσό κλαδί ελιάς.

Απευθυνόμενη στον κύριο Mattarella, η κυρία Βαρδινογιάννη είπε: «Είναι μεγάλη μου τιμή που σας γνωρίζω και θα ήθελα να σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.  Σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση και για την πολύτιμη στήριξη σας στον διεθνή οργανισμό Nizami Ganjavi International Center.  Σας παρακαλώ να δεχτείτε αυτό το συμβολικό δώρο ως αναγνώριση της υπέρτατης ανθρωπιστικής σας συνεισφοράς σε όλο τον κόσμο.  Είναι ένα κλαδί ελιάς που συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, ένα δώρο για εσάς και για την ένδοξη χώρα σας.  Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO θα ήθελα να σας θέσω και το θέμα της προστασίας των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα με το οποίο γνωρίζω καλά πως ασχολείστε προσωπικά τόσο εσείς, όσο και η Α.Ε. ο  Έλληνας Πρόεδρος κύριος Προκόπιος ΠΑυλόπουλος».

Ο κύριος Mattarella από την πλευρά του ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη και τόνισε τη σημασία της προστασίας των μνημείων από την κλιματική αλλαγή, λέγοντας της ότι η βοήθεία της θα είναι πολύτιμη και της ζήτησε να εκκινήσει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το γραφείο του άμεσα.