Την ανανέωση της συνεργασίας τους για τα επόμενα πέντε χρόνια υπέγραψαν στις 7 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα το Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Η συμφωνία αφορά τη στήριξη του επιστημονικού έργου που επιτελεί το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και υπεγράφη κατά τη συνάντηση που είχαν ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ. Ismail Serageldin και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Παρόντες στη Συνάντηση ήταν και τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου, ο Ακαδημαϊκός καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Δρ. Mohamed Award, o Δρ. Ashrah Farrag, ο κύριος Χάρης Τζάλας, o Διευθυντής του Κέντρου Dr. Mohamed Kenawi και η Σύμβουλος Εκπαίδευσης τους Κέντρου Δρ. Sahar Hamouda.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής επισημάνθηκε το μεγάλο έργο που έχει επιτελέσει το Κέντρο στον τομέα της έρευνας και της μελέτης της Ελληνιστικής Περιόδου μέσα στα 8 χρόνια της λειτουργίας του – εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2008 – και το γεγονός ότι αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τον ακαδημαϊκό κόσμο που ασχολείται με την ιστορία της Ελληνιστικής Περιόδου, ενώ παράλληλα έγινε η παρουσίαση του πλάνου δραστηριοτήτων του για την επόμενη πενταετία.

Η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δρ. Ismail Serageldin για τη μεγάλη του συνεισφορά τόσο στην ίδρυση όσο και στην επιτυχημένη λειτουργία του Κέντρου. «Γιατί, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη, χωρίς αυτόν, το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών, που έχει τόσο καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της Ελληνικής και της Αιγυπτιακής Ιστορίας, θα παρέμενε ένα όραμα, και όχι μια τόσο ελπιδοφόρα πραγματικότητα».

Μετά τη συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, η κυρία Βαρδινογιάννη ο Δρ. Ismail Serageldin και ο κύριος Χρήστος Ζερεφός μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, και τον ενημέρωσαν για τις προόδους και τα μελλοντικά σχέδια του Κέντρου καθώς και για το διεθνές συνέδριο με θέμα την Ελληνιστική Περίοδο που θα διοργανώσει στην Αθήνα το Κέντρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους, που όπως υπογράμμισε αποτελεί πολιτιστικό γεγονός υψίστης σημασίας για την Ελλάδα και το έθεσε υπό την αιγίδα του.

«Είναι σημαντικό για μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ότι υπάρχει αυτό το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών. Και θέλω να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μας στην κυρία Βαρδινογιάννη γιατί σε μια τόσο εμβληματική Βιβλιοθήκη υπάρχει αυτό το Κέντρο, ένα Κέντρο που εκφράζει τη συνέχεια του Ελληνικού Πνεύματος».

Και η κυρία Βαρδινογιάννη πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία της χώρας μας. Μέσα από την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας νομίζω ότι πάρα πολλοί φοιτητές και σπουδαστές που πηγαίνουν όλα αυτά τα χρόνια να σπουδάσουν εκεί θα μπορέσουν να μάθουν πάρα πολλά για την ιστορία μας».

Τέλος ο Δρ. Serageldin αναφερόμενος στην Aρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας επεσήμανε: «Στην περίπτωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας είχαμε το πλέον αξιόλογο παράδειγμα της πρώτης φοράς στην Ιστορία: Εκεί συναντήθηκαν εμπειρογνώμονες, ειδικοί, μελετητές, οι οποίοι εκπροσωπούσαν όλους τους πολιτισμούς και με μία κοινή γλώσσα, την ελληνική, συνδιαλέγονταν και συζητώντας αντάλλασσαν ιδέες».

Ενημερωτικό σημείωμα

Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών ή όπως είναι διεθνώς γνωστό «The Alexandria Center for Hellenistic Studies» στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και ιδρύθηκε το 2008 με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και με την ευγενική χορηγία του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος και του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», ενώ τα τελευταία χρόνια, το Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα είναι ο αποκλειστικός χορηγός του.

Στο Κέντρο λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Καλών Τεχνών και τα μαθήματα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.Το Κέντρο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας για τη χορήγηση διπλωμάτων και πτυχίων επιπέδου Master’s και σύντομα επιπέδου PhD.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Κέντρου αποτελούν εξέχοντες καθηγητές και ακαδημαϊκοί απ΄ όλο τον κόσμο με ειδίκευση στους τομείς που αναφέρονται στο επιστημονικό έργο του Κέντρου.