Σε μια λαμπρή εκδήλωση, παρουσία του  Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση της έκδοσης των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια:  Εορτάζοντας 24 Αιώνες», στην μεγάλη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών, την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018.

Στην εκδήλωση, που έγινε με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών» της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη το 2008, έδωσαν το «παρών» η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Αντώνιος Κουνάδης, εκπρόσωποι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, πνευματικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία της Ελληνιστικής περιόδου και της μελέτης τής μέσα από το «Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών» της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Το αειθαλές Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, μεσ’ από την αδιάσπαστη διαχρονία του, ήταν, είναι και θα είναι η κοιτίδα και το λίκνο του πολιτισμού της Ευρώπης και της Δύσης, με επίκεντρο τον ‘Άνθρωπο, την Ελευθερία και την Δημοκρατία και η ελληνιστική περίοδος ήταν η γέφυρα πάνω από την οποία πέρασε το αειθαλές, αθάνατο ελληνικό πνεύμα που εμπνέει στον σύγχρονο πολιτισμό.  Και όσο θα υπάρχει η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τόσο ο εμβληματικός αυτός αρχαίος φάρος πολιτισμού θα ρίχνει φως και θα εκπέμπει μηνύματα πολιτισμού».

Από την πλευρά της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μίλησε για την σημασία που έχει η μελέτη της Ελληνιστικής Περιόδου από την νέα γενιά:  «Ως Ελληνίδα, αλλά και ως πολίτης του κόσμου, νοιώθω υπερήφανη για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια! Για την σφραγίδα που έβαλε στο σύγχρονο κόσμο. Και με γεμίζει χαρά αλλά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης προς τον πολιτισμό τής χώρας μου το γεγονός ότι η οικογένειά μου  , μέσα από το «Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών», μπόρεσε να συμβάλει, ώστε να μπορούν νέοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο να μελετήσουν, να κατανοήσουν και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματα τής Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας».

Ο εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, κύριος Ashraf Farrag, στην ομιλία του τόνισε ότι:  «Χάρη στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η Ελληνιστική περίοδος της Αλεξάνδρειας ήταν μια περίοδος προόδου, ευημερίας, εφευρέσεων και καινοτομίας σε όλους τους τομείς της γνώσης και της επιστήμης»

Τα πρακτικά του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν από τους Ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Μιλτιάδη Χατζόπουλο και από τον Πρόεδρο του Μουσείο της Ακρόπολης κύριο Δημήτρη Παντερμανλή, οι οποίοι στις ομιλίες τους τόνισαν τη σημασία της ελληνιστικής περιόδου και της μελέτης της.

Σημειώνεται ότι στόχος της έκδοσης των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια:  Εορτάζοντας 24 Αιώνες», που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» τον Δεκέμβριο του 2017, είναι η ανάδειξη των επιτευγμάτων της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και η επίδραση τους στον παγκόσμιο πολιτισμό μέσα από την καταγραφή των συμπερασμάτων του Συνεδρίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης,  η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κύριος Αντώνιος Κουνάδης και ο Kαθηγητής Χρήστος  Ζερεφός επέδωσαν το πρώτο αντίτυπο του  τόμου των πρακτικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.