Κοινή Συνέντευξη Τύπου για το Eπετειακό ‘Eτος ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2020 παραχώρησαν η Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στην ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» οι οποίες όπως τόνισε θα «χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά με πόρους του Ιδρύματος και θα υλοποιηθούν με ευθύνη και επιμέλεια του Ιδρύματος».  Οι στοχευμένες δράσεις του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» αφορούν τον χώρο της παιδείας, του πολιτισμού, των επιστημών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε συνεργασία με την ελληνική ομογένεια. Επιπλέον, η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει μέσω του Ιδρύματός της να προχωρήσει στη δημιουργία ανθρωπιστικών έργων υποδομής στη Σαλαμίνα που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού.

Παράλληλα,  η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε τα ονόματα των προσωπικοτήτων που απαρτίζουν την Τιμητική Κοσμητεία. Κορυφαίες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάμεσά τους κορυφαίοι καθηγητές πανεπιστημίου, σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού, των τεχνών των γραμμάτων και των επιστημών.

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τους τρεις πυλώνες δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εορτασμό της επετείου και συγκεκριμένα: 1) δράσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, 2) πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια όλου του επετειακού έτους και 3) έργα υποδομής στη Σπάρτη, τη Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας «διεξάγονται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και έχουν την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη» και πως είναι σημαντικό μέσα από αυτή την επέτειο η χώρα μας να εκπέμψει ισχυρά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ο κύριος Θεοδωρικάκος εξήγησε πως έχει συγκροτηθεί μια ομάδα διαχείρισης έργου με τους αρμόδιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες και πως μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος  Αντώνης Σρόιτερ.