Αν και άμαχος πληθυσμός, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, πέφτουν συχνά θύματα των ενόπλων συγκρούσεων, είτε αναγκάζονται να διαβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς νερό, τροφή, στέγη και ιατρική περίθαλψη, μέσα στη ζέστη ή την παγωνιά, μέσα στο τρόμο του θανάτου.

Αυτό αποδεικνύει την αδυναμία των κυβερνήσεων και των ειρηνευτικών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων να προστατέψουν και να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους αμάχους.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συμμετέχει σε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων.

Η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι μέλος του Δ.Σ. της «Suzanne Mubarak Women’ s International Peace Movement και συμμετείχε στη 1η και τη 2η Συνάντηση Ειδικών για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, καθώς και στη φιλανθρωπική εκδήλωση για «Τα παιδιά της Παλαιστίνης» που διοργάνωσε η «Διεθνής Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη – Suzanne Mubarak» στο Κάιρο, προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι για το χτίσιμο σχολείων και καταλυμάτων για τα ορφανά παιδιά θύματα του πολέμου στην Παλαιστίνη.