Η οικογένεια αποτελεί προϋπόθεση για την ασφαλή και αξιοπρεπή ανάπτυξη του παιδιού και για την εν γένει πρόοδο και ευημερία του. Αποτελεί το κύτταρο της κοινωνίας και το θεμέλιο της.

Μέσα στην οικογένεια το παιδί θα πάρει όση αγάπη του χρειάζεται, όσες αξίες και αρχές θα καθορίσουν τη συμπεριφορά, τις επιλογές και την πορεία του στη ζωή, όση προστασία χρειάζεται μέχρι το ίδιο να είναι σε θέση να προστατέψει τον εαυτό του και να διεκδικήσει τα δικαιώματα του, όση στήριξη-υλική και ηθική- χρειάζεται για να ανοίξει ένα –ένα τα παράθυρα του στον κόσμο.

Όμως η οικογένεια δεν μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο της χωρίς στήριξη και υποστήριξη, γνώσεις και ευκαιρίες.

Η δομή της οικογένειας σήμερα έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει Νέα οικογενειακά μοντέλα, νέες παράμετροι που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα της, νέα κοινωνικά δεδομένα που αποδυναμώνουν τον θεσμό της, όλα χρειάζεται να τεθούν επί τάπητος, να προβληματίσουν καθένα από μας ξεχωριστά, και όλους μαζί, χρειάζεται η ανάληψη δράσης απ’ όλους και κυρίως από την Πολιτεία. Γιατί ο θεσμός της οικογένειας δεν ενισχύεται με ευχολόγια. Ενισχύεται μόνο αν σκύψουμε στην πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι γονείς και τα παιδιά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Ποιος φροντίζει σήμερα τα παιδιά; Πώς είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους δυο γονείς. Ποιος ο ρόλος της μητέρας και ποιος του πατέρα; Υπάρχει ή όχι ισότητα των φύλων στην οικογένεια. Τι συμβαίνει όταν εργάζονται και οι δυο γονείς; Τι συμβαίνει όταν χωρίζουν οι γονείς; Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά με θετούς γονείς; Σε ποια πληροφόρηση έχουν πρόσβαση οι γονείς; Ποιος τους στηρίζει; Ποιος τους συμβουλεύει; Ποιες ευκαιρίες τους δίνει η Πολιτεία για να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους; Πώς λειτουργεί το κράτος πρόνοιας; Για όλα αυτά και άλλα πολλά οφείλουμε να προβληματιστούμε και να βρούμε λύσεις.

Στο πλαίσιο της δράσης του το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει διοργανώσει, υποστηρίξει και συμμετάσχει σε ημερίδες, συνέδρια κι εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη σημασία του θεσμού της οικογένειας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια στις σύγχρονες κοινωνίες, όπως το «Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ-21ος ΑΙΩΝΑΣ, όραμα και θεσμοί», την Ημερίδα «Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ», κ.α., ενώ κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της γιορτής της μητέρας τιμά μητέρες που με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο μας διδάσκουν τι σημαίνει Μητέρα με Μ κεφαλαίο: «Μητέρα – σύμβολο ειρήνης», «Μητέρα -αιώνιο σύμβολο Ζωής, Αγάπης και Θάρρους», «Μητέρες Ολυμπιονίκες Αγάπης», κ.α.