Στις 20 Μαρτίου 2014, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας», παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Πολιτείας, του διπλωματικού κόσμου, της επιστημονικής κοινότητας, μελών του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», φίλων και υποστηρικτών του Συλλόγου.

Την τελετή των εγκαινίων άνοιξε με ομιλία της η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που απηύθυνε εθνικό κάλεσμα για τη συμμετοχή εθελοντών δοτών και τον εμπλουτισμό της Τράπεζας με χιλιάδες δείγματα: «…Η προσπάθειά μας αυτή, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη, έρχεται να συστρατεύσει την κοινωνία μας σε μια νέα δράση, καθαρά εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική γιατί απαιτεί προσωπική συμμετοχή, προσωπική δέσμευση όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται. Γιατί για να βρεθεί ένας συμβατός δότης, χρειάζονται χιλιάδες δείγματα, χιλιάδες δηλαδή εθελοντές…. Και είμαι βέβαιη ότι η κοινωνία μας θα ανταποκριθεί και θα σταθεί στο πλευρό μας όπως πάντοτε έκανε όποτε της το ζητήσαμε… Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μια Τράπεζα Ζωής, έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας. Μέσα από αυτή, θα μπορεί να βρει μόσχευμα μυελού, γρήγορα και ανέξοδα οποιοσδήποτε το χρειάζεται στην Ελλάδα, είτε παιδί είτε ενήλικας. Ενώ, η σύνδεσή μας με παγκόσμιες τράπεζες δειγμάτων, μέσα από το ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα που εξασφαλίσαμε, θα δημιουργήσει γέφυρες σωτηρίας από την Ελλάδα προς ολόκληρο τον κόσμο… Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δίκτυο «ζωής και ελπίδας»…».

Στα εγκαίνια της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου, κύριος Δωρόθεος: «Το καλύτερο παράσημο για εσάς κυρία Βαρδινογιάννη, είμαι βέβαιος ότι είναι η αγκαλιά ενός από τα παιδιά που εδώ περιθάλπονται με τη στοργή και την αγάπη σας και βρίσκουν δύναμη για να συνεχίσουν τη ζωή». Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος μετέφερε επίσης στην εκδήλωση το μήνυμα και τις ευχές του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κυρίου Ιερωνύμου.

Ο Υπουργός Υγείας, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης: «Αυτό το σύντομο διάστημα που είμαι στο υπουργείο, κυρία Βαρδινογιάννη, έχω εντυπωσιαστεί με αυτό που κάνετε. Για την πατρίδα μας είναι κάτι το μοναδικό. Είναι μια πολύ επαινετή πρωτοβουλία την οποία εμείς στηρίζουμε και νομίζω ότι αυτό το έργο το οποίο έχετε επιτελέσει κι εσείς κι όλη η ΕΛΠΙΔΑ είναι παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνία μας Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να πάει τόσο καλά η τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας», ώστε να μη χρειάζεται ποτέ να ψάχνουμε στο εξωτερικό, και όλα μας τα παιδιά αλλά και όλοι οι Έλληνες οι οποίοι θα χρειαστούν μεταμόσχευση, να μπορούν να βρουν εδώ, σε εμάς, αυτό το οποίο χρειάζονται».

Ο Υπουργός Πολιτισμού, κύριος Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Θεωρώ ότι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και όλοι εσείς που την ακολουθείτε δεν κάνετε φιλανθρωπία. Έχετε αναλάβει μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία με απόλυτα ισχυρή και ενεργό κοινωνική συνείδηση για να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο… Δεν νοείται πολιτισμός χωρίς βαθιά ριζωμένη ανθρωπιστική αντίληψη και πεποίθηση. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που κάνεις Μαριάννα, και σε ευχαριστούμε γ’ αυτό και σε συγχαίρω προσωπικά μαζί με όλο τον κόσμο που στηρίζει την προσπάθεια αυτή, είναι βαθύτατα ανθρωπιστικό, βαθύτατα κοινωνικό».

Η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη: «Κανείς δεν μπορεί να νιώσει πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται εδώ αν δεν έχει σταθεί αβοήθητος μπροστά σ’ ένα παιδί που είναι άρρωστο. Και επειδή εγώ έχω νιώσει τη συμπόνια και τη συμπαράσταση αυτή, θέλω να σας πω ότι ο καθένας από εμάς όταν μπορεί να βοηθήσει, πρέπει να το κάνει».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας, ο Διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Κύπρου, Δρ. Παύλος Κωστέας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Γεώργιος Παναγιωτάκης, ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Δρ. Στέλιος Γραφάκος και ο Αγγελιοφόρος της ΕΛΠΙΔΑΣ, Σάκης Ρουβάς, ο οποίος και πρωτοστατεί στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με τρία τηλεοπτικά σποτ, δημιουργία της ProgressivePR.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έρχεται να επιλύσει η λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελου των Οστών, ο κύριος Κωστέας υπογράμμισε, «…οι συχνές μετακινήσεις πληθυσμών ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, έχουν συμβάλλει στη μεγάλη γενετική ανομοιογένεια του πληθυσμού μας δυσχεραίνοντας έτσι τον εντοπισμό μη συγγενή συμβατού δότη. Επιπλέον η τάση συνεχούς μείωσης του αριθμού παιδιών ανά οικογένεια, ελαττώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των νεαρών ασθενών να βρουν συμβατό δότη…». Και ο κύριος Παπασάββας συμπλήρωσε: «… η λειτουργία της Τράπεζας θα συμβάλει όχι μόνο στην επίλυση του προβλήματος ταχύτερης ανεύρεσης συμβατού δότη, πράγμα το οποίο επιτυγχάνονταν μέχρι σήμερα, ύστερα από πολύμηνη αναμονή, μόνο από αντίστοιχες Τράπεζες του Εξωτερικού, αλλά και ταυτόχρονα θα συμβάλει και στη σημαντικότατη μείωση του κόστους που επιβαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία μας…». .

Λίγο πριν αρχίσει η τελετή των εγκαινίων της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας», ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου, κύριος Δωρόθεος, έκανε τον αγιασμό του χώρου όπου λειτουργεί η Τράπεζα.

Συγκίνηση στην εκδήλωση προκάλεσε ένας από τους μικρούς ασθενείς της Μονάδας, ο Γιώργος Βελιβασάκης, που έπαιξε στο πιάνο δυο κομμάτια, ως καλωσόρισμα όλων των παρευρισκομένων από τα παιδιά του νοσοκομείου.

Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν: Η Πρέσβης της Αυστραλίας, κυρία Jenny Bloomfield και ο σύζυγός της, James Bloomfield, ο Τούρκος Πρέσβης , κύριος Kerim Uras και η σύζυγός του Zeynep, η Πρέσβης της Αυστρίας, κυρία Melita Shubert, η σύζυγος του Πρέσβη του Καναδά, κυρία Maria Peck, η σύζυγος του Πρέσβη της Νορβηγίας, κυρία Μarie Teige Larsen, η ευρωβουλευτής κυρία Ρόδη Κράτσα, o καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η κυρία Σόφη Βαρβιτσιώτη, η κυρία Μαρίνα Λαλιώτη, η κυρία Δάφνη Οικονόμου, Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, ο κύριος Δημήτρης Μαυρομμάτης, ο κύριος Άρης Αντσακλής και η σύζυγός του Ζέττα, οι Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη, Βούλα Ζυγούρη Βιργινία Κραβαριώτη και Αγγελική Καπατάκη, η διευθύντρια της Ολυμπιακής Ακαδημίας, κυρία Ιλεάννα Κλοκώνη, τα μέλη του Δ.Σ. της «ΕΛΠΙΔΑΣ», κυρίες Μελίνα Δασκαλάκη, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Καίτη Μεταξωτού, Βίκυ Φιλίππου, Κέττυ Φιλιππίδου, Έλλη Τζανετάτου, Πέγκυ Στραβελάκη, Ντίνα Πριτσιβέλη, Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη, Χριστίνα Τσατσάκη, μέλη του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρίες Βέτα Τσουκαλά, Ελευθερία Γαγάνη, Άσπα Γυφτοπούλου, Νίκη Δανελιάν, Βίλλυ Αγαλόγλου, Ελένη Ευθυμίου, Άννα Παπαγιάννη, Ιωάννα Γκελεστάθη, Ιλεάννα Σεραφειμάκη, Καίτη Δασκαλάκη, κ.ά.