Δύο σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα παγκοσμίως έλαβε, την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Αζερμπαϊτζάν με αφορμή τη συμμετοχή της στις εργασίες του VI Baku Forum .

Σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής της κυρίας Βαρδινογιάννη στη διαμόρφωση σχέσεων φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν,   ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev της απένειμε το «Παράσημο του Τάγματος της Φιλίας του Αζερμπαϊτζάν», το οποίο αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση του κράτους του Αζερμπαϊτζάν και δίδεται σε αρχηγούς κρατών και εξέχουσες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο.

Στην ξεχωριστή τελετή που έλαβε χώρα παρουσία της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν Mehriban Aliyeva, ο Πρόεδρος Aliyev μίλησε για το μεγάλο έργο και την προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη:  «Είστε μία πραγματική φίλη της χώρας μας και συγχρόνως ένα λαμπρό παράδειγμα για τον κόσμο.  Το βραβείο αυτό αποτελεί μία αναγνώριση όλων όσων έχετε κάνει για την φιλία των δύο χωρών μας, αλλά και για το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που επιτελείτε στην Ελλάδα».

Αμέσως μετά η κυρία Βαρδινογιάννη είχε μία προσωπική συνάντηση με την Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν για σημαντικά θέματα που αφορούν κοινές τους δράσεις.  Η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Aliyeva συνδέονται με μακρά και στενή φιλία, καθώς συνεργάζονται στο πλαίσιο της UNESCO.

Στην κυρία Βαρδινογιάννη απονεμήθηκε επίσης, κατά την τελετή έναρξης του VI Global Baku Forum, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Αζερμπαϊτζάν, το Διεθνές Βραβείο Nizami Ganjavi, ένα βραβείο που αποτελεί σημαντική τιμή και αναγνώριση του έργου μεγάλων προσωπικοτήτων για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στους λαούς, έτσι ώστε να μπουν τα θεμέλια για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Το βραβείο απένειμαν στην κυρία Βαρδινογιάννη  οι δύο επικεφαλής του Nizami Ganjavi International Centerη πρώην Πρόεδρος της Λετονίας,  Vaira Vike Freiberga  και ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ismail Serageldin.

Κατά την παραλαβή του Βραβείου, η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε συγκινημένη για την ιδιαίτερη τιμή και τόνισε ότι: «Το βραβείο συμβολίζει την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο : ένα κοινό όραμα που μοιραζόμαστε όλοι όσοι έχουμε αφιερώσει το έργο και τις καθημερινές μας προσπάθειες στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, φιλίας και αρμονίας.  Αρμονίας ανάμεσα στους λαούς με διαφορετικό πολιτισμό, διαφορετική ιστορία και αντιλήψεις».

Με το Διεθνές Βραβείο Νizami Ganjavi, εκτός από την κυρία Βαρδινογιάννη, τιμήθηκαν η Πρώτη Κυρία και Αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Mehriban Aliyeva  και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο VI Global Baku Forum με θέμα: «Bridging Gaps to Create Inclusive Societies», συμμετέχουν Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί κρατών, ανάμεσα τους ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο Πρόεδρος της Αλβανίας, o Πρόεδρος της Μολδαβίας,  ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και πρώην Πρόεδροι και πρώην Πρωθυπουργοί.   Επιπλέον 500 σημαντικές προσωπικότητες από 50 διαφορετικές χώρες αλλά και επικεφαλής διεθνών οργανισμών παρακολουθούν τις τριήμερες εργασίες του Forum.  Με γραπτούς χαιρετισμούς τίμησαν τις εργασίες του Forum τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Στο πλαίσιο των εργασιών του VI Global Baku Forum, η κυρία Βαρδινογιάννη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει απόψεις με σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό και διπλωματικό χώρο.

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev απονέμει στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη το Παράσημο του Τάγματος Φιλίας του Αζερμπαϊτζάν/H κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και την Πρώτη Κυρία Mehriban Aliyeva, αμέσως μετά την απονομή του Παρασήμου του Τάγματος της Φιλίας του Αζερμπαϊτζάν/Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ανάμεσα στην πρώην Πρόεδρο της Λετονίας,  Vaira Vike Freiberga  και τον πρώην Γενικό Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ismail Serageldin κατά την απονομή του βραβείου Nizami Ganjavi/Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και τη σύζυγό του/Στιγμιότυπο από τη Συνάντηση του Δ.Σ. του  Nijami Ganjavi International Center με τον Προεδρο του Αζερμπαϊτζαν .Ilham Aliyev