Τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ανέλαβε την πρωτοβουλία της παρουσίασης της έκθεσης «Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο», με έργα γυναικών ζωγράφων από τον Ισλαμικό Κόσμο, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, τον Μάρτιο του 2003.

 

H έκθεση ήταν αφιερωμένη στη Γυναίκα- αγωνίστρια, τη Γυναίκα-μάνα, τη Γυναίκα-δημιουργό, που υψώνει τη φωνή ενάντια στη βία και την μισαλλοδοξία και μάχεται για την κατάργηση των παραπετασμάτων της άγνοιας και των προκαταλήψεων, σε κάθε γωνιά της γης.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς οι προσκεκλημένοι που έδωσαν το παρών ήταν πολλοί και εκλεκτοί, ενώ τα φλάς των φωτογράφων και οι τηλεοπτικές κάμερες κυριολεκτικά δημιούργησαν το αδιαχώρητο(εκπροσωπήθηκαν 27 πρακτορεία ειδήσεων, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και περιοδικά όπως L`Express, RTL, TV1, Star Channel, Rai TV, Sipa Press, Agence Saola, AP Photo, Le Figaro Magazine, Point de Vue, La Tribune, κ.ά.).

Τους προσκεκλημένους στην έκθεση υποδέχθηκαν και ξενάγησαν ο Διευθυντής της UNESCO, κ. Koichiro Matsuura και η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν : Η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας -υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε η έκθεση- η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Δούκισσα του Λουξεμβούργου Μαρία -Τερέζα, η Πρόεδρος της Royal Society of Fine Arts της Ιορδανίας, Πριγκίπισσα Wijdan Ali, η Begum Inara Aga Khan, ο Διευθυντής της Royal Society of Fine Arts της Ιορδανίας , Δρ Khalid Khreis, oι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Jean Michel Jarre και κ. Pierre Berge, η Πρέσβυς της Ιορδανίας στη Γαλλία κ. Dina Kawar, η Πρόεδρος του Δικτύου FAM κ. Αλίκη Μοσχή-Gauget, o κ. Αλέξανδρος Ράλλης, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην UNESCO, προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και άλλα επίλεκτα μέλη της παρισινής κοινωνίας.

Στην επίσημη παρουσίαση της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της UNESCO, μίλησαν η Πριγκίπισσα Wijdan Ali, ο Διευθυντής του τομέα Στρατηγικού Σχεδιασμού της UNESCO κ. Hans d`Orville, η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η κ. Αλίκη Μοσχή-Gauget. Ακολούθησε διάλογος με τις καλλιτέχνιδες και εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και μη κυβερνητικών οργανισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση «Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο τον Σεπτέμβριο του 2002, και διοργανώθηκε από την Royal Society of Fine Arts της Ιορδανίας και το Παν-μεσογειακό Δίκτυο Γυναικών Δημιουργών FAM (Γυναίκα-Τέχνη-Μεσόγειος). Επίσης παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2003 στην Αθήνα. Μετά το Παρίσι, όπου η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή ως τις 14 Μαρτίου, τα έργα της θα ταξιδέψουν σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης, των Η.Π.Α. και της Ασίας.

Η έκθεση αναφέρεται σε έργα και ημέρες γυναικών καλλιτεχνών, που ανήκουν σε διαφορετικά δόγματα- Χριστιανισμός, Ισλάμ, Βουδισμός και Ινδουισμός- και ζουν σε 21 χώρες τους Ισλαμικού Κόσμου. Με τα έργα τους προσπαθούν, όπως και οι πρόγονοί τους, να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό των πολιτισμών τους, να αγγίξουν μονάχα την ψυχή και να ανυψώσουν το πνεύμα του θεατή, μεταφέροντας καθαρά καλλιτεχνικές αξίες.