Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από τη μακροχρόνια δράση της έχει υλοποιήσει ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο, εμπνευσμένο από τη μητρότητα, που έχει στο επίκεντρό του τα παιδιά, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εστιάζεται σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η παιδεία, η υγεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμά της, στοχεύει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Παράλληλα το Ίδρυμά της μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για περισσότερα από 25 χρόνια αγωνίζεται ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» ίδρυσε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 860 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί μέχρι σήμερα, τον Ξενώνα “ΕΛΠΙΔΑ”, το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο και την πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, και ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στηρίζει πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. ενώ υπήρξε ιδρύτρια και χορηγός του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στηρίζει επίσης τα προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε πολλά μέρη του κόσμου και προωθεί την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», συνεργάζεται με πολλούς φορείς, ιδρύματα και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνεργασιών, εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει μέσω των ιδρυμάτων της, συμμετέχει σε συνέδρια και διασκέψεις ως ομιλήτρια ή σύνεδρος, καθώς και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις και εκστρατείες.

Το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και η ίδια έχει λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιππότης και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», κ.ά.

UNESCO

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO

ΕΛΠΙΔΑ & ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη ως ιδρύτριας και Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” καθώς και του Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη εκτός από τη συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο διεθνών φορέων, συνεργάζεται και με πολλές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο

Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσω του Ιδρύματός της, στοχεύει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά.

Τιμητικές διακρίσεις

Τίτλοι, βραβεία και διακρίσεις της Προέδρου Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το έργο της.

Εκδόσεις

Βιβλία με την υπογραφή της Προέδρου Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

ΤΙΤΛΟΙ/ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO
Iδρύτρια / Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
Ιδρύτρια / Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»
Ιδρύτρια/ Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και της ομώνυμης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2002-2008), μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2008-σήμερα)
Iδρύτρια του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Μέλος του Δ.Σ. του Mentor Foundation
Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Πολιτισμό Ειρήνης (Ισπανία)
Mέλος του Leadership Council του Ιδρύματος “Robert F. Kennedy Human Rights”
Μέλος του Δ.Σ. του “Nizami Ganjavi International Center“
Μέλος του Δ.Σ. του Ιnternational Center for Missing and Exploited Children, ICMEC ( Διεθνές Κέντρο για τα χαμένα και τα κακοποιημένα παιδιά)(2007-2010)
Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia»
Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas
Μέλος του Women Leaders’ Council της UN Global Initiative to fight Human Trafficking (Συμβουλίου των Γυναικών -Ηγετών των Η.Ε. ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων)

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Επίτιμη Διδάκτωρ του Ιατρικού Κρατικού Πανεπιστημίου της Τυφλίδας (2016)
Τιμητικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011)
Τιμητικό δίπλωμα στις κλασικές μελέτες του DEREE- The American College of Greece (2010)
Επίτιμη Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008)
Επίτιμη Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997)

ΣΠΟΥΔΕΣ

Υποψ. Διδάκτωρ Αρχαιολογίας (University of Sheffield-UK)
Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στην Iστορία της Τέχνης (Deree-The American College of Greece)
Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στα Οικονομικά (University of Denver-USA)

ΓΛΩΣΣΕΣ

Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον Ναύαρχο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και είναι μητέρα πέντε παιδιών.