H διήμερη ετήσια συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Μαϊου 2008 στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι.

Τις εργασίες της Συνάντησης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως άνοιξε με την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κος Koichiro Matsuura, ο οποίος, ανεβαίνοντας στο βήμα, ζήτησε από το Σώμα των Πρέσβεων να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος Πρέσβυ Καλής Θελήσεως και μεγάλου μουσικού, Mstislav Rostropovich. Ο κύριος Matsuura έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της UNESCO κατά τη διάρκεια του 2007 και αναφέρθηκε στις κυριότερες πρωτοβουλίες των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως, και εν συνεχεία παρουσίασε διεξοδικά τα προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στη νέα χρονιά.

Όπως επεσήμανε ο κος Matsuura, μέσα στο 2008 η UNESCO θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στο πρόγραμμα «EDUCATION FOR ALL», που στοχεύει στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού από τον πλανήτη. Επίσης μέσα στο 2008, το οποίο ανακηρύχτηκε ως Διεθνές Έτος Γλωσσών, η UNESCO θα προωθήσει προγράμματα για την ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς καθώς και για την βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη με έμφαση στην αλλαγή του κλίματος στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τον Πλανήτη Γη, όπως επίσης έχει οριστεί το 2008. Ο κος Μatsuura αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες της UNESCO, óπως ο εορτασμός της Επετείου των 60 χρόνων της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948-2008) στις 10 Δεκεμβρίου 2008, καθώς και ο εορτασμός του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας (2009), που θα αρχίσει στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2009 στην UNESCO με μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο των 400 χρόνων από την πρώτη χρήση τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο.

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε και οι προτάσεις τους πάνω στα θέματα που ετέθησαν ως προτεραιότητα της UNESCO.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, τόσο για το πλήθος όσο και για τους υψηλούς στόχους των δραστηριοτήτων της. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις φυσικές καταστροφές που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2008 στην Αθήνα και στην Αρχαία Ολυμπία με αφορμή τις πυρκαγιές που απείλησαν την Αρχαία Ολυμπία το περασμένο καλοκαίρι, επισημαίνοντας την άμεση ανταπόκριση του κυρίου Matsuura και της UNESCO, στις κρίσιμες εκείνες μέρες. Επίσης ανακοίνωσε τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου στην Αθήνα το 2009 για τις

κλιματικές αλλαγές, με τη συμμετοχή επιστημόνων διεθνούς κύρους. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα. Επιπλέον ενημέρωσε τους Πρέσβεις για τη δημιουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καθώς και για την ανάληψη των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011 από την Αθήνα.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, κο Matsuura, για την συμπαράστασή του στο έργο της καθώς και για τις πολύτιμες κατευθύνσεις που δίνει στους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως. Εκείνος, με τη σειρά του, τη συνεχάρη θερμά για τη δράση της και την αφοσίωσή της στα ιδεώδη της UNESCO.

Mετά το πέρας της συνεδρίασης ο κος Matsuura είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την κα Βαρδινογιάννη, κατά την οποία συζήτησαν για κοινές μελλοντικές τους πρωτοβουλίες.

Η Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO περιλάμβανε εκτός από επίσημο γεύμα και δείπνο, μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που κορυφώθηκαν με μια φαντασμαγορική εκδήλωση με παραδοσιακές μουσικές και χορούς απ’ όλο τον κόσμο, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, που γιορτάστηκε από την UNESCO στις 21 Μαϊου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο της συμβολής της ως Πρέσβεως Καλής Θελήσεως στο έργο του διεθνούς οργανισμού.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή η κα Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτισμικής Διαφορετικότητας και της Ανάπτυξης υπενθυμίζει πώς ο διάλογος ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και ο σεβασμός στις αλήθειες κάθε λαού, είναι βασική προϋπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο. ΄Ετσι, η ανθρωπότητα αποκτά την απαραίτητη σοφία για να πορευτεί σε ένα νέο περιβάλλον και για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις».