Το trafficking αποτελεί σήμερα την πιο κερδοφόρα παράνομη και εγκληματική επιχείρηση παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών και το παράνομο εμπόριο όπλων.

Τα θύματα του, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που υπολογίζονται ετησίως σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια, εξαναγκάζονται να ζουν και να εργάζονται κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, να υφίστανται κάθε είδους κακοποίηση και κυρίως σεξουαλική, να γίνονται δότες οργάνων παρά τη θέληση τους, γεγονός που συχνά τους στοιχίζει την ίδια τους τη ζωή ή, στη καλύτερη περίπτωση τα καθιστά δια βίου ανάπηρα.

Οι αιτίες της ύπαρξης και της ραγδαίας ανάπτυξής του trafficking είναι πολλές και ποικίλες: Από την μια μεριά οι δυνάμεις του κακού είναι ισχυρές κι έχουν απλώσει παντού τα πλοκάμια τους, ενώ από την άλλη, οι πόλεμοι, οι βίαιες συγκρούσεις, οι φυσικές καταστροφές, η παγκόσμια οικονομική κρίση, η ανεργία και γενικότερα τα δεινά που προκαλούν τη φτώχεια, την ορφάνια και τα κύματα μετανάστευσης, δημιουργούν εύκολα θύματα.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η έλλειψη αυστηρής νομοθεσίας για τους εμπόρους του trafficking, η ανεπάρκεια των μηχανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μηχανισμών επαγρύπνησης και καταστολής του φαινομένου, γίνεται φανερό το γιατί σήμερα ανθεί το trafficking.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες χώρες το trafficking δεν θεωρείται καν έγκλημα, ενώ οι προβλεπόμενες ποινές για τους εμπόρους ανθρώπινων όντων είναι πολύ μικρές, θεαματικά μικρότερες απ’ εκείνες που επιβάλλονται στους εμπόρους ναρκωτικών.
Η κυριότερη όμως αιτία για τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι η ύπαρξη πρόθυμης πελατείας: Αν δεν υπήρχαν άνθρωποι διατεθειμένοι να εκμεταλλευτούν με το χυδαιότερο και πιο απάνθρωπο τρόπο άλλους ανθρώπους, εκείνοι που εμπορεύονται ανθρώπινα όντα δεν θα είχαν κίνητρο για να στήνουν τις παγίδες τους.

Το trafficking υπάρχει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται την ανθρώπινη ύπαρξη, που δεν διστάζουν να καταπατήσουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για δικό τους όφελος, οικονομικό ή άλλου είδους.

Όσον αφορά τη ραγδαία ανάπτυξη του trafficking ενέχεται κυρίως η ελλειπής μέχρι στιγμής διακρατική συνεργασία και συντονισμός ενεργειών για την καταστολή του, καθώς και η έλλειψη πολιτικών που αντιμάχονται την εμπορία των ανθρώπων.

Εύκολα λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι το trafficking είναι ένα έγκλημα που μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Κανένας πολιτισμένος και συνειδητοποιημένος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος σ αυτόν τον αγώνα, δεν μπορεί να ανεχθεί αυτή την απάνθρωπη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η αδιαφορία εδώ ισοδυναμεί με συνενοχή!

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία «End Human Trafficking Now» για την καταπολέμηση του trafficking, την οποία ξεκίνησε η “Suzanne Mubarak Women’ s International Peace Movement” (Διεθνής Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη Suzanne Mubarak) και συνεργάζεται με το UN.GIFT (United Nations Global Initiative to Fight Human Trafficking), την παγκόσμια οργάνωση που ίδρυσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ενάντια στο trafficking με σκοπό να οργανώσει και να προωθήσει την διεθνή εκστρατεία ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων, καθώς και με το
Women Leaders’ Council του UN.GIFT (Συμβουλίου των Γυναικών -Ηγετών των Η.Ε. ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων)-η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι μέλος του Δ.Σ. της «Suzanne Mubarak Women’ s International Peace Movement» και μέλος του «Women Leaders’ Council» του UN.GIFT.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο της δράσης του ενάντια στο trafficking, διοργάνωσε στην Αθήνα το Στρογγυλό τραπέζι «Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων», που σηματοδότησε την έναρξη της εκστρατείας «End Human Trafficking Now», και κατά τη διάρκεια του συντάχθηκε και υπογράφτηκε ο κώδικας «Αthens Principles», από διακεκριμένους επιχειρηματίες, αποφασισμένους να συμβάλλουν στη μάχη ενάντια στο trafficking. Διοργάνωσε επίσης φιλανθρωπική βραδιά για την ενίσχυση της εκστρατείας «End Human Trafficking Now». Εν συνεχεία ο κώδικας «Αthens Principles» παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, συμμετείχε στο φόρουμ της Βιέννης ενάντια στο trafficking και ήταν ομιλήτρια στο διεθνές συνέδριο «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης» που πραγματοποιήθηκε στο Μπαχρέιν.