Με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2003 στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι η έκθεση με τίτλο : «Η Eνότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα».

Ήταν ένα γεγονός όχι μόνο κορυφαίας πολιτιστικής σημασίας αλλά και εθνικής καθώς για πρώτη φορά ένας τόσο σημαντικός διεθνής οργανισμός, όπως είναι η UNESCO, πρόβαλλε το μεγάλο, για τους Έλληνες και για ολόκληρο τον σύγχρονο πολιτισμό, ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και της πολιτιστικής αξίας που έχει ο Παρθενώνας στην ολότητά του.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» σε συνεργασία με την UNESCO, και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, και περιλάμβανε μια σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν ενωμένα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία σήμερα βρίσκονται διαμελισμένα ανάμεσα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βρετανικό Μουσείο, προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα των δύο τμημάτων, όπως αυτά θα είναι μετά την επανένωσή τους στο νέο Μουσείο της Ακροπόλεως.

Κατά την τελετή των εγκαινίων ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO κύριος Koichiro Matsuura, τόνισε : «Εκτιμώ πολύ την πρωτοβουλία που πήρε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την οργάνωση αυτής της έκθεσης. Γνωρίζω τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση της στην τέχνη γενικότερα. Είμαι ευτυχής που η UNESCO φιλοξενεί αυτή την έκθεση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και θέλω να επισημάνω ότι η UNESCO είναι διατεθειμένη και έτοιμη να διευκολύνει την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων ώστε να διευθετηθούν οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, προς όφελος της μεγάλης αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, τον Παρθενώνα».

Επίσης ο κ. Matsuura αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην επίσκεψή που είχε κάνει στην Ακρόπολη, πριν από δύο χρόνια μετά από πρόσκληση της κυρίας Βαρδινογιάννη και επανέλαβε τη δέσμευση, που ανέλαβε από τότε, για την προσπάθεια λύσης του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», κ. Ζυλ Ντασσέν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Πρέσβυς κ. Βασίλης Βασιλικός, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, καθώς και ο γνωστός γάλλος μουσικοσυνθέτης και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κύριος Jean Michel Jarre, o oποίος μάλιστα ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την επιστολή – έκκληση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που συντάχθηκε το καλοκαίρι του 2000 με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη και του κυρίου Ζυλ Ντασσέν και εστάλη στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας κ. Τόνυ Μπλερ.

Στην ομιλία της κατά την τελετή των εγκαινίων η κυρία Βαρδινογιάννη μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Σε μια εποχή όπου η βία κυριαρχεί με όλα της τα πρόσωπα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, το μέτρο και η απόλυτη αρμονία αναδεικνύονται όλο και περισσότερο ως υπέρτατες αξίες πολιτισμού, ως η ιδανική στάση ζωής προς έναν πολιτισμό ειρήνης. Ο Παρθενώνας είναι για ολόκληρη την ανθρωπότητα η έκφραση του μέτρου και της απόλυτης αρμονίας. Το σύμβολο της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Γι’ αυτό αισθάνομαι ότι, μέσα από την σημερινή έκθεση για τα γλυπτά του Παρθενώνα, και προπαντός, μέσα από τον χώρο της UNESCO, που δεν είναι τυχαίο ότι σύμβολό της έχει τον Παρθενώνα και τις αξίες που αυτός ενσαρκώνει, έχουμε μια ευκαιρία μοναδική να στείλουμε σ’ όλο τον κόσμο ένα πανάρχαιο και τόσο σύγχρονο μήνυμα: το μήνυμα του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς. Το μόνο μήνυμα που μπορεί να οδηγήσει σ’ έναν κόσμο μέτρου και ισορροπίας. Σ’ έναν κόσμο παγκόσμιας αρμονίας και ειρήνης».

Συγκινημένος ο κ. Zύλ Ντασσέν, όταν έλαβε τον λόγο είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτή την έκθεση στην UNESCO, μια πραγματική κυρία, που δίνει τον εαυτό της για κάθε ευγενή σκοπό, την καλή μου φίλη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ήταν δική της η πρωτοβουλία και την ευχαριστώ πολύ. Η έκθεση αυτή είναι πολύ σημαντική. Δείχνει ένα μεγάλο λάθος, λάθος ηθικό, λάθος ιδεολογικό, λάθος πολιτιστικό. Αν ο κόσμος δει την έκθεση θα καταλάβει, γιατί η έκθεση μιλάει από μόνη της. Δείχνει ότι το ένα κομμάτι του μνημείου βρίσκεται στην Ελλάδα και το άλλο στην Αγγλία».

Τέλος ο κ. Jean Michel Jarre, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Πριν δυο χρόνια είχα δώσει μια συναυλία κάτω απ’ την Ακρόπολη σε συνεργασία με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με την ελπίδα να στρέψω το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Γιατί η υπόθεση αυτού του μοναδικού μνημείου είναι πολύ ιδιαίτερη. Εδώ δεν πρόκειται για ένα μνημείο που εκτίθεται σε κάποιο μουσείο, αλλά για ένα μνημείο που είναι κομμένο στα δυο. Πρόκειται δηλαδή για τον διαμελισμό ενός μνημείου που πρέπει κάποτε να αποκατασταθεί».

Οι πολυάριθμοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια της έκθεσης, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, εκφράστηκαν με θέρμη και ενθουσιασμό για την έκθεση.

Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν : Οι 180 μόνιμοι αντιπρόσωποι Πρέσβεις των κρατών μελών της UNESCO, αναμεσά τους και ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην UNESCO Πρέσβυς κ. David-Leslie Stanton, Ακαδημαϊκοί, ο Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κ. Francesco Bandarin, η μεγάλη Ιταλίδα ηθοποιός Valentina Cortese, η Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO κ. Αziza Benani, ο Γάλλος διανοούμενος και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για την Έρευνα κ. Jean-Pierre Faye, η Ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα, o κ. Jacques Ahrweiler, o αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO κ. Αλέξανδρος Ράλλης, και πολλοί άλλοι.

Η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή για το κοινό ως τις 18 Απριλίου 2003.