Στις 22 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η 3η Συνάντηση των μελών του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ (Global Humanitarian Forum, GHF) υπό την προεδρία του κυρίου Kofi Annan.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που είναι ένα από τα Ιδρυτικά μέλη του GHF, συμμετείχε στη συνάντηση όπως κάθε χρόνο. Eπίσης συμμετείχαν ο Διευθυντής του GHF, κύριος Walter Fust, η Πριγκίπισσα Haya της Ιορδανίας, η κα Mary Robinson (πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας), ο κος Jan Egeland (Ειδικός Σύμβουλος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ κου Ban Ki Moon), ο κος Ivan Pictet (επιχειρηματίας), η κα Barbara Stocking (Διευθύντρια του μη Κυβερνητικού Οργανισμού, Oxfam Great Britain), η Δρ Mary Chinery-Hesse (Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αναπτυξιακής Επιτροπής της Γκάνα), κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης έγινε ο απολογισμός των πεπραγμένων από την τελευταία Συνάντηση του Συμβουλίου, τον περασμένο Ιούνιο στη Γενεύη, καθώς και η επεξεργασία του πλάνου για τη μελλοντική του δράση.

Ομόφωνα τα μέλη αποφάσισαν ότι το GHF οφείλει να συνεχίσει τον προσανατολισμό του προς το ανθρώπινο πρόσωπο της Κλιματικής Αλλαγής και την απόδοση της Κλιματικής Δικαιοσύνης, και μάλιστα πιο δυναμικά και αποτελεσματικά, καθώς ο αντίκτυπος της Κλιματικής Αλλαγής στις ανθρώπινες κοινωνίες είναι ήδη τεράστιος και αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην μαζική και διαρκώς αυξανόμενη μετανάστευση στην οποία εξαναγκάζονται οι κάτοικοι των πληγεισών από την Κλιματική Αλλαγή περιοχών. Η συνέχιση των επιστημονικών ερευνών που φέρνουν στο φως τις παραμέτρους και τις αληθινές διαστάσεις του προβλήματος και παρακολουθούν την εξέλιξή του, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η πίεση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για δίκαιες δεσμευτικές και γενναίες συμφωνίες σχετικά με την προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή και τη μείωση των επιπτώσεών της, και η κινητοποίηση διεθνών οργανισμών ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε ότι θα είναι οι πιο σημαντικές δράσεις του GHF μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ο κος Κofi Annan παρουσίασε επίσης τη διεθνή «Εκστρατεία για τη Κλιματική Δικαιοσύνη», που ξεκινά στις 26 Ιουνίου 2009 από τις Κάννες, με σκοπό να στηρίξει τη νεοσυσταθείσα «Διεθνή Συμμαχία για την Κλιματική Δικαιοσύνη», να ενισχύσει τον σχεδιασμό των σχετικών προγραμμάτων και να συντονίσει την εφαρμογή τους. Σύμβολο της Εκστρατείας θα είναι ένα ρολόϊ που θα μετράει το χρόνο αντίστροφα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, και σε κάθε τικ του ρολογιού μια διεθνής προσωπικότητα θα στέλνει το δικό της μήνυμα –έκκληση για την Κλιματική Αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των μελών Συμβουλίου του GHF ο κύριος Kofi Annan συνεχάρη την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο «Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές» σε συνεργασία με το «The Energy and Resources Institute» (TERI), του νομπελίστα Δρ Rajendra Pachauri, Προέδρου της «Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή». Εκείνη, με τη σειρά της, ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τα πορίσματα του Συνεδρίου και την σύνταξη και υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών για τα Ευάλωτα παιδιά και την Κλιματική Αλλαγή», προσθέτοντας ότι εκτός από τις πολλές προσωπικότητες που μέχρι σήμερα την έχουν συνυπογράψει, θα υπάρξει και συνέχεια, ώστε η Διακήρυξη να κάνει τον γύρο του κόσμου. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τα μέλη του GHF που συμμετείχαν και μίλησαν στο συνέδριο της Αθήνας. Επίσης έκανε μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της δράσης του GHF δηλώνοντας ότι ο Ελληνικός λαός είναι ευαισθητοποιημένος και έτοιμος να συμβάλει στον αγώνα αυτόν.