O 29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών , που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 2011, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Καρόλου Παπούλια, και της UNESCO, εκτός από την ιστορική, πολιτιστική και αθλητική του διάσταση, είχε μια ακόμα πολύ σημαντική, την ανθρωπιστική, καθώς μέρος των εσόδων του Μαραθωνίου, διατέθηκαν για την υποστήριξη προγραμμάτων εκπαίδευσης της UNESCO, που απευθύνονται σε φτωχά παιδιά και κυρίως σε κορίτσια.

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, θέλοντας να υποστηρίξει τον 29ο Μαραθώνιο Αθηνών, και τη σημαντική συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με την UNESCO, την παραμονή της έναρξης του Μαραθωνίου, διοργάνωσε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης για να τιμήσει τους επισκέπτες από το εξωτερικό, τους ανθρώπους που στηρίζουν την προσπάθεια του ΣΕΓΑΣ και τους σκοπούς της UNESCO, καθώς και για να στείλει τις ευχές της στους χιλιάδες μαραθωνοδρόμους, μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους, που κατέφτασαν στην Αθήνα από ολόκληρο τον κόσμο.

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στους προσκεκλημένους στην εκδήλωση, η κυρία Βαρδινογιάννη, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών αποτελεί μια συμβολική διαδρομή από το παρελθόν προς το παρόν και το μέλλον, προβάλλει το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης και διαδίδει τις δυνατότητες του ευ αγωνίζεσθαι. Είναι ένας αγώνας βασισμένος στα ιδεώδη της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας. Ένας αγώνας που φιλοξενείται εδώ στην Αθήνα, την κοιτίδα της Δημοκρατίας, την πόλη που ανέκαθεν άνοιγε και ανοίγει την αγκαλιά της για να υποδεχθεί χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο σε σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, υποδέχεται αθλητές που έρχονται να τρέξουν τη φημισμένη διαδρομή, όχι για το έπαθλο αλλά για την τιμή και τον συμβολισμό της…Φέτος, μάλιστα, ένα χρόνο μετά την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, η πρωτοβουλία της συνεργασίας του ΣΕΓΑΣ με την UNESCO προσδίδει στην διοργάνωση έναν βαθύτερο συμβολισμό. Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής για τα πολιτικά και οικονομικά της ζητήματα, αυτή η συνεργασία και ο ίδιος ο αγώνας που πραγματοποιείται αύριο παρά τις δύσκολες συγκυρίες, στέλνει το μήνυμα ότι το Ελληνικό πνεύμα παραμένει ζωντανό και δυνατό, ότι η Ελλάδα, ακόμα και στην πιο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της, πρωταγωνιστεί σε διεθνείς πρωτοβουλίες, γίνεται θεματοφύλακας του πολιτισμού και απλώνει το χέρι για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά που την έχουν ανάγκη. Βοήθεια που προκύπτει από τη συμμετοχή των χιλιάδων αθλητών και των χορηγών στον φετινό Κλασικό Μαραθώνιο. Ο αγώνας αυτός θα υπενθυμίσει σε ολόκληρο τον κόσμο, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες δυσοίωνων ειδήσεων για τη χώρα μας, ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα του Ολυμπισμού, της ανθρωπιάς και των πανανθρώπινων ιδανικών που οι φωτισμένοι μας πρόγονοι δίδαξαν από τα βάθη των αιώνων. Το πνεύμα του Μαραθωνίου γίνεται σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, τόσο για τον λαό μας, όσο και για τους λαούς των άλλων χωρών, που καλούνται μέσα από τον δικό τους καθημερινό μαραθώνιο να ξεπεράσουν με θυσίες, υπομονή και σθένος, την κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική, ηθική και κοινωνική. Ένας τέτοιος αγώνας, λοιπόν, στέλνει το μήνυμα της ελπίδας και της πεποίθησης πως κάθε σκληρή προσπάθεια, είτε προσωπική, είτε συλλογική, μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, το κτίσιμο του οποίου αποτελεί και για την UNESCO βασικό σκοπό, μέσα από την προάσπιση της ειρήνης, της διεθνούς συνεργασίας, της παιδείας και της αειφόρου ανάπτυξης… Tέλος, θα ήθελα να ευχηθώ από την καρδιά μου κάθε επιτυχία σε όλους τους αθλητές που θα συμμετέχουν στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, γυναίκες και άντρες, μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους, που με την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο μήνυμα του αγώνα, στο μήνυμα της ελπίδας και της ειρήνης το οποίο θα σταλεί από την Αθήνα σε κάθε γωνιά της Γης!».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κύριος

Βασίλης Σεβαστής, που υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας του ΣΕΓΑΣ με την UNESCO, για την οποία είπε χαρακτηριστικά: «Αναδεικνύει τους συμβολισμούς και τις Αξίες της Πολιτιστικής και Ιστορικής κληρονομιάς, που η έκβαση της μάχης του Μαραθώνα και η υπερπροσπάθεια του Αθηναίου Οπλίτη προσέδωσαν χαρακτηριστικά Παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ταυτόχρονα η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή Διεθνιστικών πρωτοβουλιών για την αλληλεγγύη των Λαών και για τον σκοπό αυτό ο ΣΕΓΑΣ έχει αφιερώσει τις φετινές διοργανώσεις του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, μέσω της συνδρομής των δρομέων και των Φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν, στην ενίσχυση των σκοπών της UNESCO. Η πρωτοβουλία της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, έρχεται αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια και γι’ αυτό εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν : H κυρία Pilar Alvarez-Laso , ως εκπρόσωπος της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO κυρίας Irina Bokova, o Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνοδρόμων, κύριος Paco Borao, η Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνοδρόμων, κυρία Martha Morales, o κύριος Κώστας Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 29ου Μαραθωνίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, κύριος Παναγιώτης Δημάκης, οι χορηγοί του 29ου Μαραθωνίου, κύριος Κλέων Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο κύριος Γεώργιος Τσαπρούνης, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind, ο κύριοςYamamoto Shuei, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Mitsubichi, η ευρωβουλευτής κυρία Ρόδη Κράτσα, o Δήμαρχος του Μαραθώνα, κύριος Ιορδάνης Λουϊζος, o κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης, η κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κ.ά.