Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) το Ίδρυμα Α.V.E.C. (Association pour la Vie-Espoir contre le Cancer) διοργάνωσε την ετήσια εκδήλωση του στα ανάκτορα των Βερσαλλιών στο Παρίσι, την 16η τελετή απονομής των «Βραβείων της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου».

Τα «Βραβεία της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» αποτελούν την ύψιστη διεθνή τιμητική διάκριση για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο και απονέμονται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που με τη συνεχή τους δράση και το κοινωνικό τους έργο συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου και στη προστασία των ασθενών.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Α.V.E.C., Καθηγητής Ογκολογίας, κύριος David Khayat, πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων καθώς και της παγκόσμιας μάχης ενάντια στη νόσο.

Φέτος αποδέκτης του «Μεγάλου Βραβείου της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» («Grand Prix de la Charte de Paris contre le cancer 2016») ήταν ο Πρίγκιπας Masahito de Hitachi, αδελφός του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Akihito, καρκινολόγος με ειδίκευση στη μοριακή βιολογία, Επίτιμος Πρόεδρος του «Japanese Foundation for Cancer Research», του μεγαλύτερου ερευνητικού ιδρύματος για τον καρκίνο στη χώρα του, και γνωστός διεθνώς για τη φιλανθρωπική του δράση.

Tα Βραβεία απένειμαν στα τιμώμενα πρόσωπα η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία έχει τιμηθεί με το «Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου, το 2014.

Εκτός από τον Πρίγκιπα Masahito de Hitachi βραβεύτηκαν:

Η εταιρεία Estee Lauder για την παγκόσμια εκστρατεία της κατά του καρκίνου του μαστού. To Βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος της Estee Lauder Companies, Jean-Christophe Jourde.

Ο επιχειρηματίας Bernard Magrez, για την υποστήριξή του στο Ινστιτούτο Bergonie και στο Ερευνητικό Κέντρο του Ιδρύματος Α.V.E.C..

Ο Σύλλογος «Le Coeur Vanessa», που εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρό του κυρία Annick Laurent, και δραστηριοποιείται στη Σαβοΐα για τη συγκέντρωση πόρων που εν συνεχεία προσφέρονται σε διάφορες κοινωνικές δομές ενάντια στον καρκίνο

Στην εκδήλωση για τη 16η Επέτειο της υπογραφής της «Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου» έδωσαν το «παρών» διάσημοι επιστήμονες κι ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών υποστήριξης και προστασίας καρκινοπαθών, πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και προσωπικότητες διεθνούς κύρους που στηρίζουν τη μάχη κατά του καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου» συντάχθηκε και υπογράφτηκε το 2000 με πρωτοβουλία του καθηγητή David Khayat και υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Γαλλίας Jacques Chirac, και της UNESCO. Αποτελεί πλέον διεθνή σύμβαση με σκοπό την προώθηση των ερευνών για την καταπολέμηση και την πρόληψη της νόσου, την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών -νοσηλεία, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, κ.λπ.- προς τους πάσχοντες, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ενάντια στη νόσο, που ετησίως προσβάλλει πάνω 14 εκατομμύρια άτομα και προκαλεί περίπου 8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως!