Οι πυρκαγιές που απείλησαν το καλοκαίρι του 2007 την αρχαία Ολυμπία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη αποτελεσματικότερης προστασίας των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς από φυσικές καταστροφές. Η κινητοποίηση της πολιτείας, διεθνών οργανισμών αλλά και πολιτών ήταν μεγάλη. Ανάμεσα σ εκείνους που πρώτοι ανέλαβαν δράση ήταν και η Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Με πρωτοβουλία της και με την ευγενική της χορηγία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2008 στην Αρχαία Ολυμπία επιστημονικό σεμινάριο με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την εξεύρεση ορθότερων και αποτελεσματικότερων μέσων διαχείρισης των κινδύνων που απειλούν τα αρχαία μνημεία, καθώς και τη λήψη μέτρων για την ασφαλή θωράκισή τους. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ICCROM(International Center for the study of the Preservation and Restoration of Cultural Property).

Ο κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο κος Πέτρος Δούκας, η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο κος Θοδωρής Δραβίλλας, ο κος Francesco Bandarin και ο κος Mounir Bouchenaki.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι διεθνούς κύρους ειδικοί και εμπειρογνώμονες στον τομέα της προστασίας των μνημείων, καθώς και οι διακεκριμένοι Έλληνες συνάδελφοί τους, που συμμετείχαν στη συνάντηση, καταθέτοντας τις εμπειρίες τους από τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων που δοκιμάστηκαν κατά το παρελθόν και απειλήθηκαν με μερική ή και ολική καταστροφή, υπογράμμισαν: Σήμερα, λόγω των κλιματικών αλλαγών, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, των ενόπλων συγκρούσεων και άλλων καταστροφικών παραγόντων, οι κίνδυνοι έχουν μεγιστοποιηθεί, επομένως πρέπει να αυξηθούν και να ενταθούν τα λαμβανόμενα μέτρα καθώς και η επαγρύπνηση για την προστασία των μνημείων.

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην Αθήνα, μετά το σεμινάριο της Ολυμπίας, ο Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κύριος Francesco Bandarin, και ο Γενικός Διευθυντής του ( ICCROM ), κύριος Mounir Bouchenaki, ανακοίνωσαν τα πορίσματά τους.

Τη συνέντευξη Τύπου, άνοιξε, με σύντομη ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη:

«Πέρυσι, είπε, η Αρχαία Ολυμπία, μια από τις περιοχές που βρίσκονται στη λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, το πρώτο Ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στη λίστα αυτή, κινδύνεψαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Δυτική Πελοπόννησο. Το γεγονός αυτό, που αναστάτωσε όχι μόνο τον Ελληνικό λαό αλλά ολόκληρη την παγκόσμια κοινή γνώμη, στάθηκε η αφορμή της διοργάνωσης του Συνεδρίου αυτού στην Αρχαία Ολυμπία. Θυμάμαι ότι αμέσως τότε είχα επικοινωνήσει με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, κύριο Koichiro Matsuura, και με συγκίνησε για τη βαθειά ευαισθησία που έδειξε και κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, και αισθάνομαι την ανάγκη να τον ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για το μεγάλο του ενδιαφέρον. Αντίστοιχα, ο Διευθυντής του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κύριος Francesco Bandarin, και ο Γενικός Διευθυντής του ΙCCROM, κύριος Mounir Bouchenaki, που έχουμε σήμερα κοντά μας, ενδιαφέρθηκαν άμεσα και ηγήθηκαν της αξιολόγησης των επιπτώσεων στα μνημεία, τα οποία ευτυχώς σήμερα έχουν αποκατασταθεί. Τα πορίσματά τους, όπως και τα συμπεράσματα του σεμιναρίου, θα έχουμε την τιμή να τα ακούσουμε από τους ίδιους στη συνέχεια. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία τους, την μεγάλη τους προσπάθεια και την ιδιαίτερη προτεραιότητα που έδωσαν στην Ελλάδα, γεγονός που εκφράζει για άλλη μια φορά την αναγνώριση εκ μέρους της UNESCO της σημασίας του Ελληνικού Πολιτισμού στο παγκόσμιο πολιτιστικό πάνθεον…» και καταλήγοντας η κυρία Βαρδινογιάννη επεσήμανε: «Η διάσωση της παγκόσμιας κληρονομιάς είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί διεπιστημονικά και συλλογικά. Η ανθρωπότητα πρέπει να βρεθεί ενωμένη και η κοινωνία ευαισθητοποιημένη απέναντι και σε αυτήν την πρόκληση».

O Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κύριος Francesco Bandarin, παίρνοντας εν συνεχεία τον λόγο, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι το μεγάλο πρόβλημα για τη προστασία των μνημείων είναι η συνεχής αύξηση των κινδύνων που τα απειλούν, κυρίως λόγω των κλιματικών αλλαγών , και αυτό το γεγονός επιβάλλει τη δημιουργία και προώθηση μιας νέας στρατηγικής, ενός νέου σχεδίου, στο οποίο θα ενταχθεί η προστασία των μνημείων. «Αυτή, είπε, θα είναι βέβαια μια μακροχρόνια διαδικασία, μια μακροχρόνια δράση, που θα τη θυμόμαστε και ως το «κάλεσμα της Ολυμπίας», δεδομένου ότι οι πυρκαγιές που απείλησαν αυτόν τον μεγίστης σημασίας ιστορικό χώρο, χτύπησαν δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου και της ανάγκης για πιο αυστηρά μέτρα προστασίας των μνημείων. Το σεμινάριο της Ολυμπίας, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε ένας δημιουργικός διάλογος , είναι μόνο ένας σταθμός στη μεγάλη διαδρομή που πρέπει όλοι μαζί να διανύσουμε για να διασώσουμε την παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά».

Στο μεγάλο μάθημα που πήραμε όλοι από τον κίνδυνο που διέτρεξε η Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την Δυτική Πελοπόννησο, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Γενικός Διευθυντής του ICCROM, κύριος Mounir Bouchenaki, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Είναι υποχρέωση μας να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινότητα για τις καταστροφές που διαφαίνονται στον μελλοντικό ορίζοντα και να δώσουμε έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη πρόληψη των καταστροφών, όχι μόνο των μνημείων αλλά και των χώρων που τα περιβάλλουν, γιατί η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι ένας αρχαιολογικός χώρος ξεκομμένος από το περιβάλλον του, αλλά άρρηκτα δεμένος με αυτό. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την ανάλυση στη δράση. Η πρόκληση για το μέλλον είναι η δράση».

Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθη και μίλησε επίσης ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Πέτρος Δούκας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κύριος Θοδωρής Δραβίλλας – εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού-, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης-εκ μέρους της Υπουργού Εξωτερικών. Και οι τρείς, αφού συνεχάρησαν τους διοργανωτές του σεμιναρίου για την πρωτοβουλία τους και για την επιτυχία του, αναφέρθηκαν στην απόφαση της Ελληνικής πολιτείας, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση του μεγάλου πλήθους και της τεράστιας σημασίας για την αθρωπότητα, μνημείων της».