Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2016, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, τίμησε την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το ανθρωπιστικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Γρηγόριος Σκαλκέας παρουσιάζοντας το έργο και την προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ευρισκόμενοι σε αγαστή συνεργασία με το ίδρυμα της εξαιρέτου δεσποίνης κυρίας Μαριάννας Βαρδή Βαρδινογιάννη, αισθανόμεθα την ανάγκη να εκφράσουμε τον θαυμασμό, την εκτίμηση αλλά και την ευγνωμοσύνη μας ως πολίτες, για την πολυσχιδή δράση της, η οποία προ πολλού έχει υπερβεί τα ελληνικά όρια και έχει καταστεί παγκοσμίως γνωστή… Δεν θα τολμήσω να παρουσιάσω το εκτενέστατο βιογραφικό της σημείωμα, παρόμοιο του οποίου δεν έχω συναντήσει στον μακρό πανεπιστημιακό και ακαδημαϊκό βίο μου… Θα πω μόνον πως η κυρία Βαρδινογιάννη είναι κάτοχος δύο πτυχίων Ανωτάτων Σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης από το Κολλέγιο Deree και στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Denver των Η.Π.Α καθώς και υποψηφία διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Ενδεικτικά θα αναφέρω επίσης ότι είναι ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη», ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο η «Ελπίδα», ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και της ομώνυμης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών… Με τη στοργή τη δική της και των συνεργατών της, στους εξαίρετους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος που δημιούργησε απαλύνεται ο πόνος των παιδιών και των γονέων τους και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυγχάνεται η ίασις και τα παιδιά αποδίδονται υγιή για να συνεχίσουν την ζωή τους. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται ποικιλοτρόπως για την ανακούφιση των παιδιών αυτών είναι αξιοθαύμαστες, που μόνον μία φιλόστοργος μητέρα θα μπορούσε να καταβάλει για τα δικά της παιδιά…».

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και η κυρία Ευγενία Θεοχάρη, για το φιλανθρωπικό έργο της αλλά και για τη μεγάλη οικονομική βοήθεια που πρόσφερε και προσφέρει στο IIBEAA.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πλήθος κόσμου από την Ακαδημαϊκή, Επιστημονική και Επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι της πολιτείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Γεωργιάδης, ο Προέδρος Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης, ο Προέδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αθανάσιος Βαλτινός, ο υφυπουργός παιδείας κ. Πελεγρίνης Θεοδόσης, ο Προέδρος ΣτΕ κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, ο κ. Τελλίδης Βασίλης Α/ΓΕΣ και ο κ. Γιακουμάκης Ευάγγελος Α/ΓΕΝ, ο κ. Αποστολάκης Ευάγγελος Α/ΓΓΕΘΑ, ο κ. Βαΐτσης Χρήστος Α/ΓΕΑ και ο κ. Τσιάρας Κων/νος Βουλευτής Καρδίτσας.