Η προστασία των παιδιών και των νέων από τα ναρκωτικά είναι αναγκαία και επείγουσα υπόθεση, καθώς σύμφωνα με διεθνείς έρευνες επίσημων οργανισμών η χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο ανάμεσα στους ενήλικες αλλά και τους εφήβους, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την χρήση ναρκωτικών.

Το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» συνεργάζεται με το Ίδρυμα Mentor, που είναι διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και συνεργάζεται με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών, την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και με κυβερνήσεις και ανεξάρτητες οργανώσεις.

Οι λέξεις κλειδιά της δράσης του Mentor είναι «Πρόληψη-Ευκαιρία-Προστασία» και στηρίζει προγράμματα και δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά και νέους και τους δίνουν δύναμη, αξίες και ευκαιρίες για να κάνουν επιλογές που συμβάλουν στην υγεία τους και την ευημερία τους, ώστε να μην υποκύπτουν στην πίεση και να είναι σε θέση να πουν «ΟΧΙ» στα ναρκωτικά.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού το Ίδρυμα Mentor διαθέτει δίκτυο το οποίο εκτείνεται σε πάνω από 40 χώρες, και ενισχύει ομάδες εργασίας για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προγράμματα εκπαίδευσης σε τέσσερις ηπείρους. Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Ιδρύματος Mentor είναι η βασίλισσα Σύλβια της Σουηδίας.

Η Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Mentor από το 2003 και συμμετέχει στις ετήσιες συναντήσεις του Mentor, και στις φιλανθρωπικές βραδιές που διοργανώνει για τη συγκέντρωση χρημάτων. Με την ευκαιρία της απονομής του βραβείου Κατορθώματος του Mentor στο ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων) διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα όπου παρουσίασε το έργο και τους σκοπούς του Mentor και συνεχάρη δημόσια τους επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ.