Το μεγάλο όραμα του “Magdi Yacoub Heart Foundation”, η ανάπτυξη του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν σε κέντρο αριστείας της ιατρικής, με σκοπό την πρόληψη της υγείας του Αιγυπτιακού λαού, και κυρίως των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με έμφαση στα παιδιά, γίνεται πραγματικότητα χάρη στους πολλούς υποστηρικτές του.

Οι υποστηρικτές αυτού του οράματος, οι «Φίλοι του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν» (“Friends of Aswan Heart Center”), είναι προσωπικότητες διεθνούς κύρους, και επιχειρηματίες, με Πρόεδρο την Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου, Suzanne Mubarak, και Αντιπρόεδρο τον κορυφαίο καρδιοχειρούργο, Sir Magdi Yacoub. Ανάμεσά τους και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που συμμετείχε στη πρώτη συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν», ο επιχειρηματίας Naguib Sawiris, Πρόεδρος της Orascom, ο διάσημος ηθοποιός Οmar Sharif, και άλλοι.

Στη Πρώτη Συνάντηση των «Φίλων του Καρδιολογικού Κέντρου του Ασουάν», που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 2010 συζητήθηκε διεξοδικά το πλάνο δράσης τους με πρώτο στόχο την αναζήτηση χορηγιών για τον άρτιο εξοπλισμό και τη πρότυπη λειτουργία των Μονάδων του Κέντρου, για την εκπαίδευση και εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, επιστημόνων, νοσηλευτών και τεχνικών, και για τη δημιουργία και ανάπτυξη του ερευνητικού επιστημονικού κέντρου καρδιολογίας που θα εστιάσει στις ιδιαιτερότητες του τοπικού πληθυσμού.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρέσβυς, Dr. Mohamed Shaker, Πρόεδρος του Δ.Σ. του “Magdi Yacoub Heart Foundation”, μέχρι τον Μάιο του 2010 το Καρδιολογικό Κέντρο του Ασουάν που αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως αυτόνομη μονάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ασουάν, θα μεταφερθεί στο καινούριο κτίριο που ανεγείρεται πυρετωδώς σε μεγάλη έκταση του Νέου Ασουάν, στις όχθες του Νείλου, την οποία παραχώρησε το Αιγυπτιακό κράτος γι’ αυτό το σκοπό.

Η κυρία Suzanne Mubarak και ο Sir Magdi Yacoub, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ύπαρξης του Κέντρου, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, σε μια εποχή όπου τα καρδιολογικά επεισόδια αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό, και μίλησαν με ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη για τη μέχρι σήμερα ανταπόκριση του κόσμου, επωνύμων και ανωνύμων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, που προσφέρθηκαν να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου προς όφελος του Αιγυπτιακού λαού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. «Άλλοι, είπαν, χαρακτηριστικά, πρόσφεραν χρηματικά ποσά αφήνοντας στην Επιτροπή Διαχείρισης Πόρων του Κέντρου, να τα διαθέσει κατά την κρίση της, άλλοι ανέλαβαν τα έξοδα εκπαίδευσης ενός ή περισσότερων νοσηλευτών, επιστημόνων, γιατρών και τεχνικών, άλλοι τα έξοδα ενός ή περισσότερων εκπαιδευτών, και άλλοι το κόστος τεχνολογικού ή άλλου εξοπλισμού. Γι’ αυτό το λόγο, κατέληξαν, σήμερα είμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ, ότι το όραμά μας, δεν απέχει πολύ από την υλοποίησή του, γεγονός όχι απλώς ελπιδοφόρο αλλά σωτήριο για τον Αιγυπτιακό λαό».

Η κυρία Μubarak τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση. Αφ’ενός η τεχνολογία προχωράει ραγδαία, αφ’ετέρου οι ανάγκες των ανθρώπων στον χώρο της υγείας πληθαίνουν, και για αυτό χρειαζόμαστε όλα τα χέρια που μπορούν να μας βοηθήσουν για να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Όταν δουλεύουμε μαζί, κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, είπε κλείνοντας την ομιλία της.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στα μέλη των Φίλων και στο ΔΣ του «Magdi Yacoub Heart Foundation» η κυρία Βαρδινογιάννη εξήρε το έργο της κυρίας Μubarak και τη μεγάλη αυτή προσπάθεια του Sir Yacoub εκφράζοντας την στήριξή της σε αυτή την πρωτοβουλία που αποτελεί έξοχο παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς καθώς θέτει με υποδειγματικό τρόπο την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η Αίγυπτος, είπε χαρακτηριστικά, γίνεται και πάλι πρωτοπόρος, αυτή τη φορά στην δημιουργία υποδομών στην υγεία, στην παροχή υψηλών ιατρικών υπηρεσιών και στην ιατρική έρευνα, έχοντας αφ’ενός ως κινητήρια δύναμη του έργου την κυρία Μubarak και αφετέρου ως ψυχή του τον Sir Magdi Yacoub που με την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την ευαισθησία του έχει σχεδιάσει ένα τόσο σύγχρονο και άρτιο ιατρικό κέντρο που απευθύνεται σε κάθε κοινωνική ομάδα της Αιγύπτου και ειδικά σε παιδιά.