Το γεγονός ότι στις σύγχρονες κοινωνίες συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμό, θρησκεία και γλώσσα έχει δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων- φτώχια, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις, βία, κακοποίηση και εκμετάλλευση- τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν κυρίως τα παιδιά.

Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν τον τον ΟΗΕ να ορίσει το έτος 2001 ως «Έτος διαλόγου ανάμεσα στους λαούς», με σκοπό να επισημάνει ότι ο δρόμος για την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες, περνάει μέσα από την αλληλοκατανόηση των λαών, την παραδοχή και την αποδοχή της διαφορετικότητας στο χρώμα, τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τις νοοτροπίες.

Για την προώθηση αυτού του διαλόγου ο ρόλος του πολιτισμού και της παιδείας είναι καθοριστικός. Είναι δηλαδή αναγκαίο και επιτακτικό να δημιουργηθεί μια νέας μορφής σχολική εκπαίδευση με έμφαση στη διδασκαλία της Ειρήνης, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην εξάλειψη των διακρίσεων, των κρίσεων , των αντιθέσεων και των προκαταλήψεων που γεννά η πολύ-πολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα.

Το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» αγωνίζεται για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με την UNESCO καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το «Jordan River Foundation» της βασίλισσας Rania της Ιορδανίας.

Μέσα στο πλαίσιο της δράσης του χρηματοδότησε τη δημιουργία του «Early Childhood Resource and Training Center» στη Βηθλεέμ και του«Πολυπολιτισμικού κέντρου Αθηνά» στο Βελιγράδι, διοργάνωσε διεθνές συνέδριο «Σύγχρονες Κοινωνίες -Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη- Η Θέση του Παιδιού» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη, την έκθεση ζωγραφικής γυναικών του Ισλάμ με τίτλο «Breaking the Veil» στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, και έκθεση με «Παραδοσιακά και Σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας» στην Αθήνα.

Επίσης η Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συμμετείχε στο πρώτο «Διεθνές φόρουμ νέων για την Ειρήνη» που διοργανώθηκε στο Sharm El Sheikh με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη- Suzanne Mubarak».