Με πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας της Αιγύπτου και Προέδρου της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη», κυρίας Suzanne Mubarak, και της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO, τον Ιούνιο του 2004 στο Παρίσι, διεθνές συνέδριο με θέμα : «Οι γυναίκες στην υπηρεσία της ειρήνης».

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η επισήμανση του καθοριστικού και ουσιαστικού ρόλου των γυναικών στην εδραίωση της Ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και η προάσπιση του δικαιώματός τους να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της λήψεως πολιτικών αποφάσεων.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με ομιλίες τους ο Διευθυντής της UNESCO, κύριος Koichiro Matsuura, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η κυρία Suzanne Mubarak η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ο σημαντικός ρόλος των γυναικών στην προώθηση των αξιών της Ειρήνης και της Ανοχής μέσα στην καρδιά των σύγχρονων κοινωνιών, καθώς τα εμπόδια για την εδραίωση της Ειρήνης δεν είναι τυχαία αλλά αποτέλεσμα των αποφάσεων και των πράξεων των ανθρώπων, αποφάσεις και πράξεις τις οποίες οι γυναίκες μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά με τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες τους».

«Οι γυναίκες και τα παιδιά, ιδιαίτερα τα κορίτσια, τόνισε ο κύριος Matsuura, είναι τα πιο τραγικά θύματα των πολέμων και των συγκρούσεων, είναι οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εκείνες που περισσότερο απ’ όλους τους άλλους υφίστανται τις συνέπειες της βίας. Το 75 % των προσφύγων εξ αιτίας των πολεμικών συρράξεων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι γυναίκες στις εμπόλεμες ζώνες είναι εκείνες που αναλαμβάνουν όλο το βάρος της ευθύνης για την επιβίωση των οικογενειών τους. Η UNESCO πιστεύοντας στη μεγάλη σπουδαιότητα του ρόλου των γυναικών στην επίλυση των συγκρούσεων αλλά και στην κατάργηση των ανισοτήτων ανάμεσα στα δύο φύλα, έχει αναλάβει έντονη δράση για την αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών και την διεκδίκηση του δικαιώματος τους να συμμετέχουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων».

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στη σημασία του Συνεδρίου μεταξύ άλλων είπε: «Είναι τιμή μας που για πρώτη φορά παρουσιάζουμε στην Ευρώπη και στο Παγκόσμιο Κέντρο του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, την UNESCO, τη «Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Suzanne Mubarak, και θεμελιώθηκε πάνω στις αρχές του πολιτισμού Ειρήνης, της Φιλίας και της Αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Η σημασία του Συνεδρίου με θέμα «Οι γυναίκες στην υπηρεσία της Ειρήνης» είναι τεράστια καθώς αυτό αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην πρώτη Κίνηση Γυναικών της Μέσης Ανατολής για την Ειρήνη και της παγκόσμιας κοινότητας, που σήμερα εκπροσωπείται εδώ από προσωπικότητες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν την μάχη τους υπέρ της Ειρήνης. Σήμερα, σ’ έναν κόσμο που σπαράσσεται από τη βία και τους πολέμους, κανένας από εμάς, σε όποια γωνιά της γης και αν κατοικεί, δεν έχει την πολυτέλεια να μένει αδιάφορος. Ο καθένας από μας, απ’ τη δική του θέση και με όποια μέσα διαθέτει οφείλει να ταχθεί στο πλευρό εκείνων που μάχονται υπέρ της Ειρήνης, μια μάχη απ’ την οποία όχι μόνο δεν πρέπει να λείπουν οι γυναίκες, αλλά και να πρωτοστατούν. Δυστυχώς, αν και ο ρόλος των γυναικών στην εδραίωση της Ειρήνης ήταν και παραμένει ουσιαστικός και καθοριστικός, η φωνή τους δεν φτάνει στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Αν και το δικαίωμα των γυναικών για συμμετοχή σ’ αυτά τα κέντρα είναι πλέον αναγνωρισμένο και κατοχυρωμένο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, χάρη στις προσπάθειες φωτισμένων προσωπικοτήτων όπως ο Δρ. Boutros Boutros-Ghali η συμμετοχή τους σ’ αυτά είναι ακόμα πολύ μικρή, σχεδόν ανύπαρκτη…».

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Δρ. Boutros Boutros-Ghali, η Δρ. Leila Takla, μέλος της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη -Suzanne Mubarak» και Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ, η κ. Margaret Anstee, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Αγκόλα και πρωτεργάτης του Κινήματος για τη διατήρηση της Ειρήνης στην Αγκόλα, η κ. Viosa Dobuna μέλος της ειρηνευτικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο και η κ. Sheikha Hessa Saad Al Abdullah, Πρόεδρος του Αραβικού Συμβουλίου Επαγγελματιών Γυναικών και Πρόεδρος της Κουβετιανής Επιτροπής Επαγγελματιών Γυναικών, οι οποίοι κατέθεσαν συνταρακτικά στοιχεία όχι μόνο για τα δεινά των γυναικών και των παιδιών εξ αιτίας των πολεμικών συρράξεων αλλά και για τους αξιοσημείωτους αγώνες των γυναικών υπέρ της Ειρήνης.