Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και ο Δήμος Κορινθίων, στις 20 Οκτωβρίου 2015 διοργάνωσαν στην Κόρινθο εκδήλωση για τους άπορους κατοίκους της περιοχής, παρουσία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κοινωνικό Υπνωτήριο Κορίνθου και στις «Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας» στο Περιγιάλι Κορινθίας, που δημιούργησε ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων και το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής. Οι Δομές αυτές περιλαμβάνουν Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο, ενώ προσφέρουν φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό, κεντρική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, ρουχισμό, πλυντήρια, στεγνωτήρια, δωρεάν WI-FI, είδη ατομικής υγιεινής και ζεστασιά σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη. Για τα παιδιά προσφέρονται δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα και μαθήματα ξένων γλωσσών, σχολική μελέτη, ρουχισμός, παιδότοπος και διοργάνωση γιορτών και πάρτυ για να χαρούν.

 

Την κυρία Βαρδινογιάννη υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Κορινθίων κύριος Αλέξανδρος Πνευματικός και ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κύριος Ιωάννης Μαρωνίτης.

 

Η κα Βαρδινογιάννη ξεναγήθηκε στους χώρους των κοινωνικών δομών όπου το «‘Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έστειλε τρόφιμα στο πλαίσιο του προγράμματός του «Στήριξη Ευπαθών Ομάδων», μίλησε με τους υπεύθυνους για τις επιπλέον ανάγκες όπου μπορεί να βοηθήσει και μοίρασε δώρα σε άπορα παιδιά.

 

Ο κύριος Μαρωνίτης μίλησε με θερμά λόγια για το μακροχρόνιο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη, για τη στήριξή της στο έργο του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και για το ακούραστο ανθρωπιστικό της έργο. Επίσης τόνισε της εθνικής σημασίας προσπάθειά της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και την ελπίδα που χαρίζουν στους Έλληνες οι πρωτοβουλίες της. Σε αναγνώριση του πολυδιάστατου έργου της, ο κος Μαρωνίτης τίμησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την προσφορά της στον πολιτισμό, την οικογένεια και το παιδί, και την ανακήρυξε Επίτιμη Πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων απονέμοντάς της την σχετική πλακέτα.

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κορινθίων μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου της κυρίας Βαρδινογιάννη και αναφέρθηκε στη μακροχρόνια στήριξη της περιοχής της Κορίνθου από την Motor Oil και τον Όμιλο Βαρδινογιάννη που προσφέρουν δωρεάν πετρέλαιο κάθε χρόνο για τη θέρμανση όλων των σχολείων του Δήμου και κάθε μέρα στέλνουν τρόφιμα για άπορους συμπολίτες μας. Τέλος, ο Δήμαρχος Κορινθίων απένειμε στην κυρία Βαρδινογιάννη την Τιμητική Πλακέτα του Δήμου για το πολιτιστικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο.

 

Γεμάτη συγκίνηση η κυρία Βαρδινογιάννη εξέφρασε τη χαρά της που της δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί στην Κόρινθο και να βοηθήσει στο έργο αυτό και υποσχέθηκε πως θα είναι πάντα κοντά τους σε ό,τι χρειαστούν. Ανάμεσα σε άλλα είπε στην ομιλία της: «Με βαθειά συγκίνηση και μεγάλη τιμή βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην όμορφη και ιστορική Κόρινθο και σε έναν χώρο όπου φωλιάζει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση και μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ κοντά στα παιδιά και στους συνανθρώπους μας από τη Κόρινθο που έχουν ανάγκη στήριξης και θαλπωρής. Μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία μου με τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων γνωρίζω την εξαιρετική δουλειά που επιτελείται στον χώρο αυτόν καθώς και σε άλλες κοινωνικές δομές που έχω επισκεφθεί, οι οποίες εξυπηρετούν το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και το Πέραμα. Και κάθε φορά η συγκίνησή μου είναι μεγάλη γιατί οι στιγμές αυτές μένουν βαθιά χαραγμένες στη σκέψη και στην καρδιά μου δένοντάς με για πάντα με το μέρος και τους ανθρώπους που συναντώ. Η δημιουργία αυτών των δομών είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία και αποτελεί μια μεγάλη και εθνικής σημασίας κοινωνική προσφορά. Σε μία εποχή πολύ δύσκολη για την Ελλάδα, που χρειάζεται όλοι μας να δουλέψουμε σκληρά αλλά και να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης και αγάπης στο πλευρό των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, το πρόγραμμα αυτό γίνεται παράδειγμα για ολόκληρη την κοινωνία και μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από τέτοια έργα και από ανθρώπους που αγωνίζονται για να πραγματοποιήσουν τα οράματά τους προς όφελος των συνανθρώπων μας. Οι σύγχρονες αυτές υποδομές, που έφτιαξε ο Όμιλος UNESCO με μεράκι και φροντίδα, αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης αλυσίδας αγάπης την οποία στηρίζω με όλη μου την καρδιά. Εύχομαι πραγματικά η αλυσίδα αυτή να φτάσει σε πολλά ακόμα μέρη της πατρίδας μας και να αποτελέσει περίγραμμα βάσει του οποίου θα αξιοποιηθεί η δυναμική της νεολαίας κάθε περιοχής και θα της δοθεί η δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί σε ένα σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο».

 

Η εκδήλωση, εκτός από ομιλίες, περιλάμβανε μουσικό πρόγραμμα από το Σύγχρονο Κορινθιακό Ωδείο, τη Σχολή Μουσικής Μπαρόκ και την Τάξη Φλάουτου με Ράμφος, καθώς και μουσικό πρόγραμμα από τη Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία Ενηλίκων «Η ΡΕΑ» Άσσου – Δήμου Κορινθίων. Επίσης, για τους μικρούς φίλους που συμμετείχαν στην εκδήλωση η ηθοποιός και Διευθύντρια του τομέα Παιδικού Θεάτρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κυρία Γεωργία Τσικούρη με την Θεατρική της Ομάδα «ΚΙΒΩΤΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ» παρουσίασαν το Θεατρικό έργο του Θεατρικού Ποιητή Πέτρου Καφαντόγια «Παράξενος Βυθός». Τέλος πρόγραμμα παραδοσιακών χορών παρουσίασε ο Σύλλογος Κρητών «Άγιος Ανδρέας» Κορυδαλλού – Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη, που συμμετείχε στην εκδήλωση.