Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, ανακηρύχτηκε τον Οκτώβριο του 2006, Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, της Γαλλικής Δημοκρατίας, μια από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις που απονέμει η Δημοκρατία της Γαλλίας σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους ως αναγνώριση του έργου τους.

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Mέγαρο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα με πολλούς προσκεκλημένους από τον πολιτικό, τον ακαδημαϊκό, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Ο Γάλλος Πρέσβης, κύριος Bruno Delaye, στο όνομα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, ονόμασε την κυρία Μαριάννα Β Βαρδινογιάννη Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής και την παρασημοφόρησε με το θαυμάσιο αστέρι – το διακριτικό μετάλλιο των Ιπποτών της Λεγεώνας της Τιμής. Η τελετή άρχισε με την ομιλία του Γάλλου πρέσβη o οποίος επεσήμανε ότι η Γαλλική Δημοκρατία τιμά απόψε την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη γιατί είναι:

Μια μεγάλη Ελληνίδα πολίτης.

Μια μεγάλη πολίτης του κόσμου.

Ένας άνθρωπος που μοιράζεται κοινές αξίες με τη Γαλλία.

Μια συνείδηση, μια ψυχή όσο ποτέ απαραίτητη.

Και συνέχισε την ομιλία του παρουσιάζοντας εκτενώς το έργο που έχει επιτελέσει η κυρία Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια».

Η κυρία Βαρδινογιάννη αποδεχόμενη την τιμή που της έγινε, ευχαρίστησε τον κύριο Πρέσβη και εξέφρασε τη βαθιά της ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κύριο Jacques Chirac, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δέχομαι αυτόν τον τίτλο με μεγάλη τιμή αλλά και με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία και στις αξίες που ο τίτλος αυτός αντιπροσωπεύει. Τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει η Γαλλική Δημοκρατία και που έγιναν το λάβαρο του αγώνα όχι μόνο των Γάλλων αλλά και πολλών άλλων λαών υπέρ της ειρήνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβάλλοντας σημαντικά στην ιστορία της Ευρώπης και τον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας στα σύγχρονα διεθνή δρώμενα. Όταν ξεκίνησα το έργο μου στο πλευρό των παιδιών τη δεκαετία του 80, ένα έργο που εμπνεύστηκα αρχικά από την εμπειρία της ίδιας της μητρότητας, ακολουθούσα ένα όραμα: το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά βασισμένου στα ιδεώδη της αλληλεγγύης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο ως στάσης ζωής. Αυτό το όραμα με οδήγησε σήμερα κοντά σας και νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση διότι ένα μέρος του έργου μου το έχω εμπνευστεί από την ίδια τη Γαλλία, τον πολιτισμό της και πρόσωπα που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε κοινά ιδεώδη. Η αποψινή βραδιά είναι για μένα σταθμός στην πορεία μου. O τίτλος αυτός δεν εκπροσωπεί για μένα ένα βραβείο, αλλά ένα χρέος και ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση για να συνεχίσω το έργο μου. Αισθάνομαι δε, ότι ανήκει και τον αφιερώνω στον σύζυγό μου και στα παιδιά μου, που όλα αυτά τα χρόνια στέκονται στο πλευρό μου, με εμπνέουν, με στηρίζουν και μοιράζονται τα οράματά μου…»