Το γεγονός ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων στην πλειονότητα τους καλύπτονται από την ένοχη σιωπή των μεγάλων και από τη φοβισμένη σιωπή των ίδιων των θυμάτων κρατά τη διάσταση του τεράστιου αυτού προβλήματος στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων φορέων ο αριθμός των παιδιών που εξαφανίζονται, κακοποιούνται ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, εμπορικής και σεξουαλικής, που μέχρι χθες σχετιζόταν κυρίως με τα κοινωνικά ταμπού, την έλλειψη παιδείας και στοιχειώδους εκπαίδευσης, τη θέση του ίδιου του παιδιού στην οικογένεια και την κοινωνία, σήμερα διαρκώς αυξάνεται, κυρίως λόγω της φτώχιας και των εμπόλεμων συρράξεων που δημιουργούν τεράστια κύματα μεταναστών αλλά και λόγω της τεράστιας εξάπλωσης του internet.

Και καθώς το πολυδιάστατο και πολύπλοκο αυτό πρόβλημα δεν περιορίζεται πια μέσα στα στενά πλαίσια κάποιων κοινωνικών ομάδων, αλλά έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, κάνει την αντιμετώπισή του εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί διακρατική συνεργασία:

  • Οι ομάδες ανθρώπων -δράστες και θύματα- που εμπλέκονται σ’ αυτό προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και κινούνται από χώρα σε χώρα καθώς και στον κυβερνοχώρο, γεγονός που επιτρέπει την εμπλοκή παγκοσμίων κυκλωμάτων.
  • Η έλλειψη εκσυγχρονισμού των διωκτικών αρχών δεν τους επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στα κυκλώματα των εγκληματιών, ούτε άμεσο εντοπισμό τους.
  • Η ελλιπής νομοθεσία αφήνει ατιμώρητους τους θύτες.
  • Η έλλειψη ενημέρωσης των γονιών και γενικότερα της κοινής γνώμης για τις διαστάσεις του προβλήματος και τους τρόπους που δρουν τα κακοποιά κυκλώματα, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει ο καθένας από εμάς στην αντιμετώπισή του, δεν συμβάλλει στην αφύπνιση, εγρήγορση και ενεργή δράση των πολιτών.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας στο internet, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί πάνω από 40.000 sites με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας καθώς και sites –παγίδες μέσα από τα οποία επιτήδειοι παιδόφιλοι επιδιώκουν να παρασύρουν τα παιδιά και τα κακοποιούν σεξουαλικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, απαιτείται παγκόσμια κινητοποίηση.

Η αφύπνιση και η ενεργοποίηση των κυβερνητικών μηχανισμών, των μέσων ενημέρωσης αλλά και των πολιτών, είναι απαραίτητη και ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων πρωταρχικός.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» δραστηριοποιείται έντονα στη διεθνή εκστρατεία για τη προστασία των παιδιών. Είναι ο επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του «Ευρωπαϊκού Γραφείου για τα Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά», συνεργάζεται με την UNESCO στο διεθνές πρόγραμμα «Η αθωότητα σε κίνδυνο», με το «Fondation pour l’ Enfance» και με το Διεθνές Κέντρο για τα χαμένα παιδιά και τα παιδιά-θύματα εκμετάλλευσης ( International Centre for Missing & Exploited Children, ICMEC), που δραστηριοποιούνται για την ανεύρεση των χαμένων παιδιών και την προστασία των κακοποιημένων παιδιών.

Ειδικότερα το ICMEC , για την εκπλήρωση των σκοπών του, έχει δημιουργήσει εθνικά κέντρα σε διάφορες χώρες του κόσμου με τα οποία συνεργάζονται νομικοί, εισαγγελείς, δικαστές, αστυνομικοί, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παράλληλα προτείνει την ενίσχυση των νομοθεσιών για τη προστασία των παιδιών και την αυστηρή τιμωρία των ενόχων, οργανώνει διεθνείς καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, και δημιουργεί προγράμματα για την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών.

Στο ICMEC συμμετέχουν προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο όπως η Βασίλισσα Silvia της Σουηδίας, η Βασίλισσα Paola του Βελγίου, η πρώην Πρώτη Kυρία των ΗΠΑ Laura Bush, η Πρώτη Κυρία της Ρωσίας Lyudmila Putin, η σύζυγος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margarida Barroso, η πρώην Πρώτη Kυρία της Γαλλίας Bernadette Chirac, η πρώην Πρώτη Kυρία του Μεξικού Marta Sahagun de Fox, η πρώην Πρώτη Kυρία της Πολωνίας Jolanta Kwasniewska, η Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Valentina Matvienko και η κυρία Susanna Agnelli, που αποτελούν το Tιμητικό Συμβούλιο του ICMEC. Η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, είναι μέλος του Δ.Σ. του ICMEC.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο της δράσης του και με σκοπό την προστασία της αθωότητας σε κίνδυνο έχει διοργανώσει την ημερίδα «Προτεραιότητα στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των παιδιών στην Ευρώπη», το Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Η Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών και η Παιδοφιλία στο Internet” και τη «2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών για θέματα ανηλίκων» – η «1η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Νομικών για θέματα ανηλίκων» έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του «Fondation pour l’ Enfance». Επίσης η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Εξαφανίσεις και απαγωγές ανηλίκων» που πραγματοποιήθηκε στη Λυών, ήταν ομιλήτρια στο διεθνές συνέδριο της UNESCO με θέμα «Expert Meeting on sexual abuse of children, child pornography and paidophilia» και συμμετείχε στη διάσκεψη του Καϊρου με θέμα «Ξεπερνώντας τα σύνορα για τη προστασία των παιδιών του κόσμου» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας για τη προστασία των παιδιών του ICMEC.