Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει εκστρατεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ της Ελλάδας, την αποκατάσταση του ονόματος της χώρας μας στο εξωτερικό και την ενδυνάμωση της θέσης της στη διεθνή σκηνή.

Την πρόθεση της έκανε αρχικά γνωστή με δηλώσεις της, στις 2 Ιουνίου, έχοντας στο πλάι της τον διάσημο συνθέτη και μεγάλο φιλέλληνα, Jean Michel Jarre, που είχε έρθει στην Ελλάδα για να δώσει δυο συναυλίες, και ο οποίος δήλωσε πρώτος και ένθερμος υποστηρικτής αυτής της εκστρατείας.

Δηλώσεις Jean Michel Jarre:

«Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ, ήμουν πριν στη Θεσσαλονίκη. Και μοιράζομαι αυτή τη στιγμή με την αγαπημένη μου φίλη, αδελφή μου σχεδόν μέσα στην καρδιά μου, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Βρίσκομαι επίσης εδώ καθώς πιστεύω ότι το έργο μου πρέπει να περάσει από την Ελλάδα.

»Για εμένα είναι μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα, να μπορέσω προερχόμενος από το εξωτερικό και όντας μεγάλος φίλος της Ελλάδας, να πω στους Έλληνες πόσο κοντά τους βρίσκομαι σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία που ζείτε όλοι σας αυτό το διάστημα.

Νιώθω Έλληνας, νιώθω Έλληνας σήμερα και ως Ευρωπαίος και φίλος της Ελλάδας πιστεύω πως πρέπει να πούμε στη χώρα σας πόσο κοντά της αισθανόμαστε.

»Η Ελλάδα για εμένα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού, εδώ ξεκίνησαν όλα. Εάν βρίσκομαι εδώ σήμερα και παίζω μουσική μου, είναι εξαιτίας της χώρας σας, εξαιτίας αυτών που μου προσέφερε. Εάν έχουμε δημοκρατία στην Ευρώπη, οφείλεται σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να είστε υπερήφανοι στην Ελλάδα, ακόμα κι αν περνάτε δύσκολους καιρούς δεν πρέπει να ντρέπεστε, πρέπει να είστε υπερήφανοι για τον εαυτό σας, γιατί αυτό που συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε αύριο.

Αποφασίσαμε, μετά απο τις συζητήσεις μας, πως πρέπει ως Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO να ξεκινήσουμε μία διεθνή εκστρατεία για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, να υποστηρίξουμε το μεγαλείο της Ελλάδας , την ταυτότητα της Ελλάδας.

»Η κληρονομιά της Ελλάδας είναι μέρος της «συμπαντικής ψυχής». Έχετε 60.000 ελληνικές λέξεις μόνο στην αγγλική γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μιλάμε ελληνικά. Ότι όλοι μοιραζόμαστε τη χαρά αλλά και τον πόνο της χώρας σας.

»Ας πιστέψουμε στο μέλλον και μέσω της μουσικής μου, της αποψινής συναυλίας θα προσπαθήσω να δώσω το μάξιμουμ της ενέργειας, το δυναμισμό και την ελπίδα για όλους τους Ελληνες φίλους μου.

Η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι μια πολύ καλή φίλη για εμένα και είναι η μετουσία της γενναιοδωρίας και αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς ανεξάρτητα από τα οικονομικά μεγέθη. Η ανθρωπιά δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά θέμα καρδιάς. Αυτό που μου αρέσει στην UNESCO είναι οτι πέρα από το φιλανθρωπικό χαρακτήρα που επιδεικνύει η κ. Βαρδινογιάννη με τη μέριμνα των παιδιών και των γυναικών που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο είναι κάτι εκπληκτικό γιατί μπορεί να μην αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται όμως σε όλο τον κόσμο».

Δηλώσεις Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη:

«Αποφασίσαμε απόψε, να αναλάβουμε την πρωτοβουλία, να διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύει τον τελευταίο καιρό η διεθνής κοινή γνώμη. Ο σκοπός μας είναι να αλλάξει η άποψη των ανθρώπων για την Ελλάδα. Με τον Jean Michel Jarre συνεργαζόμαστε στην UNESCO εδώ και περίπου 15 χρόνια. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα για να υποστηρίξουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και την πολιτιστική κληρονομιά σε όλο τον κόσμο. Τώρα θέτουμε ως προτεραιότητα μας την εκστρατεία υπέρ της Ελλάδας Εγώ είμαι υπερήφανη για τη χώρα μας. Στις 24 Ιουνίου, στην UNESCO, θα μιλήσουμε με όλους τους άλλους Πρέσβεις Καλής Θέλησης, οι οποίοι έχουν σίγουρα ευαισθητοποιηθεί για την Ελλάδα, αγαπούν την Ελλάδα, να τους πούμε την αλήθεια για τη χώρα μας, να την υποστηρίξουν διεθνώς.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο JeanMichelJarre είχε έρθει για πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα το 2001, για να δώσει δυο συναυλίες στο Ηρώδειο με σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», και είχε παρουσιάσει σ αυτές, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, τον «Ύμνο για την Ακρόπολη», ενώ υπέγραψε δημόσια και υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.