Ένας από τους βασικούς σκοπούς του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα του παιδιού, ενώ κύριοι τομείς της δράσης του είναι η εκπαίδευση, η προώθηση του Πολιτισμού Ειρήνης, η ενδυνάμωση του διαλόγου, της ανεκτικότητας και της κατανόησης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και γενικότερα η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα συνεργάζεται με το Κέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights» για την εφαρμογή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια την Εξουσία», το οποίο αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του «Robert F. Kennedy Human Rights» και έχει διδαχτεί σε εκατομμύρια μαθητές όλων των βαθμίδων στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, δείχνοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον παγκόσμιο αγώνα για δικαιοσύνη.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» βασίζεται στο βιβλίο με τίτλο «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας» της διεθνούς ακτιβίστριας και πολυβραβευμένης συγγραφέως, Κerry Kennedy, Προέδρου του “Robert F. Kennedy Human Rights” και κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy. Η Κerry Kennedy, μητέρα τριών κοριτσιών, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brown και της Νομικής Σχολής του Boston College και αποτελεί μια δυναμική και αποφασιστική αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει εργαστεί για την υπεράσπισή τους σε περισσότερες από 60 χώρες. Το βιβλίο της Κerry Kennedy εκδόθηκε το 2000, και από τότε έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Περιλαμβάνει πάνω από 50 συνεντεύξεις υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και βραβευμένων με το Νόμπελ Ειρήνης, όπως οι Wangari Maathai, Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, Elie Wiesel και Muhammad Yunus, και αποτελεί έναν ύμνο στο αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Νέλσον Μαντέλα για το βιβλίο: «Οι ζωές των απλών γυναικών και ανδρών, σ’ αυτό το βιβλίο, ζωές ηρώων, εμπνέουν όλους όσοι πιστεύουν στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

Εκτός από τις συνεντεύξεις το βιβλίο παρουσιάζει και πορτραίτα αυτών των αγωνιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτογράφο Eddie Adams, τα οποία έκτοτε έχουν εκτεθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, Ariel Dorfman εμπνεύστηκε από το βιβλίο και δημιούργησε το θεατρικό έργο με τίτλο: «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Φωνές πέρα από το σκοτάδι». Πολλοί από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς ηθοποιούς έχουν πάρει μέρος στο έργο, συμπεριλαμβανομένων των: Άλεκ Μπάλντγουιν, Γκλεν Κλόουζ, Τζον Μάλκοβιτς, Σων Πεν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μάρτιν Σιν και Μέριλ Στριπ. Το έργο έχει παρουσιαστεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο.

Οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου «Robert F. Kennedy Human Rights» βασισμένοι στο βιβλίο της Kerry Kennedy δημιούργησαν εν συνεχεία ένα εκπαιδευτικό βιβλίο για τη διδασκαλία του Προγράμματος “Λέμε την αλήθεια στην εξουσία” στα σχολεία.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ανέλαβε την ελληνική έκδοση του εκπαιδευτικού βιβλίου ενώ τα κεφάλαια που περιλαμβάνει αυτή επελέγησαν από το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Υπουργείου Παιδείας. Την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβαν οι Εκδόσεις Καλέντης.

Στην ελληνική έκδοση, με εισήγηση του Ιδρύματος προστέθηκε ένα επιπλέον κεφάλαιο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα Νομπελίστα ποιητή, Γεώργιο Σεφέρη.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» αποτελείται από περισσότερα από 50 σχέδια μαθήματος και μέσα από τις ιστορίες των γενναίων αγωνιστών απ’ όλο τον κόσμο διδάσκει στους μαθητές ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καθώς οι μαθητές αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο έργο της δημιουργίας ενός πιο δίκαιου και ειρηνικού κόσμου. Αυτό που κάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» να ξεχωρίζει είναι η δύναμή του να εμπνεύσει δράση. Επιτρέποντας στους μαθητές να δουν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενεργοποιεί μέσα τους και τη δύναμη να τα υπερασπίζονται στην καθημερινότητά τους.

Το Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ, τα μεγάλα ιδρύματα και τους ιδιώτες να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στις συνεχιζόμενες καταχρήσεις. Όμως η πιο βαθιά επίδραση που επιφέρει είναι η πίστη στην ικανότητα του κάθε ατόμου να δημιουργήσει την αλλαγή.

Το Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και η διδασκαλία του ξεκινά πιλοτικά σε Γενικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, της Αττικής για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.

Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ μέλη της Τιμητικής Επιτροπής του Προγράμματος είναι οι: Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κική Δημουλά, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθ. Χρήστος Ζερεφός, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος των Αρσακείων Σχολείων, Καθ. Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης.

Στόχος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» μέσα από το Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» είναι να δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες μαθητές να ενημερωθούν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή και την υπεράσπισή τους, να διδαχθούν από τη σοφία ιστορικών προσώπων και υπερασπιστών της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας, να ευαισθητοποιηθούν και να εφαρμόσουν τα διδάγματα αυτά στην καθημερινότητά τους.

Ευχή της Προέδρου του Ιδρύματος, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, είναι το εκπαιδευτικό βιβλίο «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα Ελληνόπουλα και να τους εμπνεύσει τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά που αποπνέει.


Οι καθηγητές και τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» μπορούν πατώντας εδώ*, να κατεβάσουν και να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα συμμετοχής και να την αποστείλουν στο «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» (φαξ 210.8094484) ή στο email: [email protected]

*θα πρέπει να συμπληρωθούν και οι δύο σελίδες