ΕΛΠΙΔΑ & ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ - Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Το 1990 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με στόχο τη βοήθεια και τη στήριξη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους, και έκτοτε είναι η Πρόεδρός του.
Από τότε μέχρι σήμερα με τις πρωτοβουλίες της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό και να κινητοποιήσει σημαντικές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο, ώστε να συμβάλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου.
Με τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, δημοπρασιών έργων τέχνης, χριστουγεννιάτικων παζαριών, κ.ά., με την προσωπική της συνεισφορά και τις δωρεές που προσφέρθηκαν στην «ΕΛΠΙΔΑ», η κυρία Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει πραγματοποιήσει τα εξής:
• Την ίδρυση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί 800 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις.
• Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου πενταόροφου Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999, και φιλοξενεί παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα Μεταμόσχευσης μαζί με τις οικογένειες τους. Ο Ξενώνας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» δέχεται επίσης παιδιά με καρκίνο από τις Βαλκανικές χώρες και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί περίπου 2000 οικογένειες .
• Τη διοργάνωση του Α Ευρωπαϊκού Συνεδρίου (Αθήνα – Μάρτιος 1994) με θέμα «Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο – Βοήθεια στο άρρωστο Παιδί», υπό την αιγίδα του τότε Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn. Στόχοι του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η καθιέρωση δικτύου συλλόγων με στόχους ίδιους με εκείνους της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και η καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ιδρύματα.
• Τη θεσμοθέτηση των ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ», υπό την αιγίδα του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn, με σκοπό τη στήριξη και συνεργασία κοινωνικών οργανισμών, στην προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο. Τα βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο. Τα πρώτα Ευρωπαϊκά Βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, στις 11 Μαρτίου 1996, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής Αθηνών.
• Τη διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης για τα «10 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Μ.Μ.Μ.Ο)» στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς και επιστημονικής ημερίδας με θέμα “Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων”, που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 24 Νοεμβρίου 2003. Σκοπός της επετειακής εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθη ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ήταν η απονομή φόρου τιμής σε όλους όσους τάχθηκαν στο μεγάλο σκοπό του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και συνέβαλαν στην υλοποίηση και λειτουργία της Μ.Μ.Μ.Ο και του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ».
• Τη διοργάνωση Τηλεμαραθωνίου σε συνεργασία με το Mega Channel και το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια. Το ποσό που συγκεντρώθηκε διετέθη:
• Την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Αθήνας (Σεπτέμβριος 2000), οργανώνοντας ειδική μονάδα παροχής πρώτων βοηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης στη περιοχή του Δήμου Φυλής, παρέχοντας σκηνές, ρούχα και τρόφιμα καθώς και προκατασκευασμένες κατοικίες στους σεισμοπαθείς, και ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυσή τους.
• Τη δημιουργία της Μονάδας Απεξάρτησης από τον Αλκοολισμό «18 Άνω», στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, που είχε καταστραφεί από τον σεισμό του 2000.
• Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, που ονομάστηκε «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια.
• Την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που λειτουργεί στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» από τον Ιανουάριο του 2014.
• Τη δημιουργία του προγράμματος αδελφοποίησης της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» με τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία στον κόσμο και με σκοπό τη διεθνή συνεργασία στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα αδελφοποίησης περιλαμβάνονται το Sick Kids Hospital του Καναδά, τη Παιδιατικό Αιματολογικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Τουρκίας, το Thalassemia Merkezi Center για παιδιά του Αζεμπαιτζάν, το Children’s cancer Hospital της Αιγύπτου, το Mother & Child Institute της Σερβίας, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου, το Chaim Sheba Medical Center του Ισραήλ, το Sidra Medical & Research Centre του Κατάρ, το Lalla Salma Foundation του Μαρόκου και το Children’s Hospital of Philadelphia των ΗΠΑ.
Το έργο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και για την υλοποίησή του οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες ο Ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να το στηρίξει, όπως για παράδειγμα οι συναυλίες στο Ηρώδειο των Julio Iglesias (Σεπτεμβριος 1999), Vanessa May (Μάϊος 2000), Jean-Michel Jarre (Ιούνιος 2001), η παράσταση των Μπαλέττων της Λωζάννης Maurice Bejart (Ιούνιος 2002), οι συναυλίες των Αndrea Bocelli (Ioύνιος 2003), Luciano Pavarotti (Ιούνιος 2004), Γιώργου Νταλάρα και Dulce Pontes (Ιούνιος 2005), Μαρινέλας (Ιούνιος 2006), Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης (Ιούνιος 2007), Ορχήστρας και Χορωδίας του Φλωρεντινού Μαϊου, κ.ά. Επίσης διοργανώθηκαν δύο μεγάλοι τηλεμαραθώνιοι σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ( Μάιος 2006) και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA( Μάιος 2007), κ.ά.